Stoppen deed ik, maar dan met de pil!

verhaal-176.jpgOp 12 mei 2010 is ons zoontje Joël geboren. Ik wist al lang van tevoren dat ik borstvoeding wilde geven, ik had me dan ook goed voorbereid met een cursus en een hoop boeken.
De eerste keer net na de geboorte was prachtig! Echt genieten samen en hij deed het meteen super! In de daaropvolgende maanden ging het ook super, één keer spruw gehad, maar dat was ook zo weer over. Mijn streven was zes maanden, maar toen hij eenmaal zo oud was moest ik er niet aan dénken om te stoppen! Rond die tijd heb ik borstvoeding.com ontdekt en verschillende lactatiekundigen op twitter, dat heeft me ontzettend gestimuleerd om door te gaan!
Toen Joël elf maanden was ben ik op advies van de dokter de cerazette pil gaan slikken. Aangezien op de verpakking staat dat deze pil geen invloed heeft op de productie leek het me een goede vorm van anticonceptie.
De dokter zei nog; ‘Ach, als het terugloopt, hij is toch al elf maanden? Dat heeft hij ook niet meer echt nodig dan’… Ik vertelde hem nog even dat twee jaar het advies is van Unicef en de WHO. Hij dacht dat dat alleen voor ontwikkelingslanden gold.

Het deed mij niets en ik besloot gewoon door te gaan, en als het zou teruglopen te stoppen met de pil.
Na een week begon toch de productie terug te lopen, na drie weken kwam er bijna niets meer uit, kolven leverde 20 ml op. Ik werd onzeker. Zou ik toch maar stoppen met borstvoeding?
Op een ochtend wilde Joël niet drinken, er kwam gewoon niets! Toen ging ik beneden kolven, een paar druppels was het resultaat. Misschien toch maar stoppen. Na een enorme huilbui besloot ik dat het nog lang geen tijd was op te stoppen, Joël genoot zo zichtbaar van het drinken, en hij was nog niet eens 1 jaar!

Stoppen deed ik, maar dan met de pil. Gelukkig kwam de productie weer heel snel op gang! Yes! De momenten samen zijn zo geweldig!
Vooral na een dag werken thuis komen en dan je kleine mannetje op je af zien rennen en meteen in mijn borst prikken met zijn vingertje… Joël zegt dan mèmè! (een combinatie van mama en melk, geweldig!)

Ondertussen is Joël alweer 15 maanden, afgelopen week de tweede afspraak bij de verloskundige gehad. Jaaah, Joël wordt grote broer! Het had zo moeten zijn, een tweede kindje, geweldig!
Tijdens het gesprek met de verloskundige kwam ter sprake dat ik Joël borstvoeding geef. De verloskundige vond het geweldig! Ze heeft zelf haar kinderen ook lang gevoed. We raakten bijna niet uitgepraat! Volgens haar ben ik zo’n beetje de enige jonge moeder in Vlissingen die zo lang voedt, en ook door gaat tijdens de zwangerschap.
Wow, bijzonder. Ook gek, dat er maar weinig vrouwen zijn die dit ook doen. Ze vond me wel een type om bv-voorlichting te gaan geven, zo enthousiast! Wie weet 🙂

Ben erg blij dat ik deze verloskundige heb getroffen, eindelijk iemand die mij begrijpt en ook borstvoeding begrijpt!
Ondertussen 14 weken zwanger, helaas is de productie een eind teruggelopen. Ik voed Joël nu nog als hij er om vraagt. Het is een heel langzaam afscheid. Maar ik heb er vrede mee en Joël ook gelukkig.
Straks weer zo’n klein baby’tje aan de borst, ik kan echt niet wachten!!

Borstvoeding is zo prachtig, ik had het nooit maar dan ook nooit willen missen!
Mijn melkfabriekje blijft nog wel een paar jaar lopen! Yes!!!

Op bijgaande foto is Joël, negen maanden en al drinkend in slaap gevallen… Wat een liefde…
Groetjes, Jessica