Op…, het was het allermooiste wat ik ooit in mijn hele leven heb gedaan!

verhaal-309-1.jpgNa achttien maanden is het moment toch echt aangebroken, het is op. Ik wist dat deze dag een keer zou komen maar toch is het wel even slikken. Ik hoor en lees vaak veel negatieve verhalen over borstvoeding geven en die verhalen wekken soms de indruk dat borstvoeding geven moeilijk is. Ik begrijp heel goed dat het niet bij iedereen even gemakkelijk en probleemloos verloopt maar het kan wel probleemloos verlopen. Daarom wil ik mijn verhaal graag met anderen delen om te laten zien dat borstvoeding geven ook gemakkelijk en natuurlijk kan zijn en ook zonder tepelkloven, spruw en borstontstekingen kan verlopen.

Ik ben altijd al van plan geweest om borstvoeding te geven als ik zelf ooit moeder zou worden. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder mijn jongste broertje de borst gaf dus dit was voor mij de normaalste zaak van de wereld en een logische keus. Tijdens mijn zwangerschap heb ik me wel goed voorbereid door onder andere het volgen van een borstvoedingscursus en het lezen van boeken over borstvoeding.

In de zomer van 2012 ben ik bevallen van mijn mooie dochter Amy. Na een pittige bevalling is Amy met de vacuümpomp geboren. Direct na de bevalling is Amy op mijn borst gelegd zodat ze op zoek kon gaan naar mijn borst. Ze was erg moe en slaperig en na een uur vond ze de borst en dronk ze voor het eerst bij mij aan de borst. Wat een ontzettend bijzonder gevoel was dat! Die nacht hebben we samen met mijn man in het ziekenhuis overnacht en heb ik Amy een aantal keer kunnen aanleggen. Pfff wat voelde ik me onhandig maar gelukkig hielp de verpleegster mij met aanleggen. In de ochtend toen de verpleegster weer binnen kwam wilde ik Amy wakker maken om weer aan te leggen. Ik had tenslotte tijdens de borstvoedingscursus geleerd dat het erg belangrijk is om je baby in het begin vaak aan te leggen zodat de borstvoeding goed op gang komt.

Maar de verpleegster raadde mij dat af omdat Amy zo lekker lag te slapen en adviseerde mij om Amy aan te leggen zodra we thuis zouden komen. En ik was uiteindelijk te moe om daar tegen in te gaan dus ik stemde toe. Uiteindelijk waren we om 12:00 uur in de middag thuis maar ik had Amy voor het laatst om 5:00 uur in de ochtend in het ziekenhuis aangelegd dus hier zat al behoorlijk veel tijd tussen.

verhaal-309-2.jpgDe eerste nacht dat we thuis met Amy doorbrachten begon ze ontzettend te huilen dus ik probeerde haar aan te leggen maar tot mijn grote schrik weigerde ze de borst! Ze was ontroostbaar! We hebben toen de verloskundige gebeld voor advies en ze adviseerde ons om kunstvoeding te halen want het leek erop dat ik niet genoeg melk had. Mijn man is toen midden in de nacht bij de apotheek in het ziekenhuis kunstvoeding gaan halen en we hebben haar dat toen met een lepeltje gegeven. Daarna stopte ze inderdaad met huilen en ging ze tevreden slapen. Ik was erg teleurgesteld en maakte me zorgen want ik had blijkbaar nog niet genoeg melk. Ik wilde haar heel erg graag zelf voeden maar nu had ze toch een klein beetje kunstvoeding gehad. Die volgende dag toen onze kraamverzorgster er weer was verzekerde ze mij dat het goed zou komen. Ze heeft mij toen een kolf gegeven en elke keer nadat ik Amy had gevoed heb ik nagekolfd.
Na elke voeding hebben we Amy een klein lepeltje kunstvoeding gegeven zodat ze genoeg melk binnen zou krijgen. De dag daarna kwam er duidelijk al meer melk uit met nakolven. Nadat ik Amy aan de borst had gelegd ging ik nog wat nakolven en kon mijn man haar bijvoeden met een beetje borstvoeding dat ik bij elkaar had opgespaard met kolven! Dus na twee dagen kreeg ze volledig borstvoeding! De dag erop was mijn borstvoeding goed op gang gekomen dus na twee dagen hoefde ik niet meer te kolven en kreeg Amy genoeg melk binnen aan de borst. Wat een geweldig gevoel was dit! Ze is daarna ontzettend goed gegroeid en dat allemaal op mijn borstvoeding!

Daarna was het alleen maar genieten van dat kleine mooie meisje wat bij mij dronk aan de borst en daarna vredig aan de borst in mijn armen in slaap viel. Dat was zo’n bijzonder gevoel. Wat is dat toch bijzonder dat ik de enigste was die haar kon voeden met de beste melk die er is! En dat het ontzettend goed voor de gezondheid is voor zowel moeder en kind daar ben ik heilig van overtuigd! In die anderhalf jaar tijd is ze één keer ziek geweest en twee keer verkouden. Terwijl ik zelf in die periode wel vaker verkouden ben geweest heeft Amy dat maar hooguit twee keer gehad! Amy’s neusje zat toen erg verstopt door de verkoudheid en ik had al verschillende neussprays gebruikt maar niets hielp. Totdat de dokter mij het advies gaf om borstvoeding in haar neus te druppelen. Dat hielp eigenlijk heel snel en ze kon daardoor weer door haar neusje ademen! Wat een wonderspul die borstvoeding!

Natuurlijk heb ook ik wel eens een aantal lastige momenten gehad. Zelf heb ik een keer voedselvergiftiging gehad en was ik zelf een beetje uitgedroogd na een hele slechte slapeloze nacht met overgeven. Die nacht was ik zo beroerd maar ik moest natuurlijk alsnog mijn bed uit om Amy een aantal keer te voeden maar de melk schoot maar niet toe. Na een uur proberen werd Amy natuurlijk wel heel erg ongeduldig en ik schoot helemaal in de stress, dit had ik nog niet eerder mee gemaakt. Waar bleef de melk nou! Na ruim een uur was ik met Amy in bed gaan liggen en had ik mijn man de opdracht gegeven om dan maar wat borstvoeding uit de vriezer te halen en dat te ontdooien. Ik had het opgegeven en terwijl mijn man bezig was met de borstvoeding te ontdooien had ik Amy toch maar aangelegd om haar nog even rustig te houden. En je raad het al, opeens schoot de melk toe en dronk ze gretig en tevreden terwijl mijn man net binnen kwam met een flesje. De melk was er dus nog wel maar blijkbaar heeft je fysieke en mentale gesteldheid er wel invloed op. Maar dat kwam gelukkig weer snel goed.

verhaal-309-3.jpgHet afbouwen is allemaal heel erg natuurlijk gegaan op Amy’s eigen tempo. Vanaf dat ze een half jaar oud was zijn we langzaam begonnen met het introduceren van vaste voeding. Tot ongeveer elf maanden dronk Amy nog gezellig zo’n vijf keer per dag bij mij. Vanaf 11 maanden begon ze een stuk beter te eten en te drinken en vanaf dat ze een jaar oud was slaapt ze de hele nacht door van 18:30 uur tot 7:30 uur en dronk ze alleen nog in de ochtend voor het ontbijt en in de avond voor het slapen gaan bij mij. Dat schema hebben we vanaf dat ze een jaar oud was bijna nog een half jaar volgehouden.

Toen ze zeventien maanden was stopte ze opeens in de ochtend met drinken en toen is mijn productie erg gedaald. Toen kwam wel het besef dat het einde steeds dichterbij kwam en dat vond ik toch wel erg moeilijk. Langzamerhand kwam er waarschijnlijk niet meer uit dan een paar druppels. Maar gelukkig wilde ze toch nog wel even de borst voor het slapen gaan. Heerlijk dat momentje, ik genoot er nog steeds met volle teugen van. Maar ik wist dat dit moment ging komen, precies toen ze anderhalf was wilde ze ook voor het slapen gaan niet de borst meer. Logisch en ik had het natuurlijk al verwacht want het was op…..

Naast de zwangerschap en de bevalling was het geven van borstvoeding aan mijn lieve dochtertje het allermooiste wat ik ooit in mijn hele leven heb gedaan! Ik ben zo ontzettend trots op haar en ook op mezelf. Wij hebben zo ontzettend veel mooie, bijzondere en intieme momenten samen gehad, dat pakt niemand ons meer af.

Pauline