Mijn borstvoedingsverhaal

verhaal-360-1.jpgMet veel plezier lees ik elke week de borstvoedingsverhalen. Het leek me leuk om zelf mijn verhaal te schrijven.
Ruim 2,5 jaar geleden raakte ik onverwacht maar zeker niet ongewenst zwanger. Tijd om me te verdiepen in alles wat te maken heeft met zwangerschap en baby’s. Google is geweldig, ik las alles wat los en vast zat, vroeg zoveel mogelijk informatie aan en vermaakte me geweldig.
Op één of andere manier heb ik weinig over borstvoeding gelezen. Mijn moeder had mijn broers en zussen en mij allemaal borstvoeding gegeven, dus het was voor mij wel een logische stap om er in ieder geval mee te beginnen. Hoe het zou gaan, dat zag ik dan wel.
Ik heb één cursus gevolgd. Samen met zo’n 15 andere hoogzwangere dames en partners kregen we de voor- en nadelen van borst- en kunstvoeding te horen. Toch wel oud nieuws voor mij, ik wist eigenlijk alles al wat er werd gezegd.
Dus voor mij reden om me niet druk te maken. Aangezien het vast goed zou gaan; ik wist toch alles al?
Maar het ging niet zo goed als ik dacht.

Ondanks mijn wens om thuis te bevallen, moest ik naar het ziekenhuis omdat mijn water al meer dan 24 uur was gebroken, en het verder niet echt opschoot. Gelukkig bleek het (achteraf) een borstvoedingsvriendelijk ziekenhuis te zijn. Niet dat ik daar speciaal op gelet had, maar door de verhalen die ik nu heb gelezen, weet ik dat het heel anders kan gaan.
Ze hielpen me met aanleggen en kolven. Mijn dochter had helemaal geen behoefte aan drinken, ze heeft ruim 24 uur niks gedronken voordat het wilde lukken. Toen was ik alweer thuis. Met een kraamverzorgster die me hielp, maar ook erg hardhandig was. De stuwing viel mee, en de kraamverzorgster ging na een rustige week naar haar volgende adresje.

verhaal-360-2.jpgToen begon het. Kloven. Natuurlijk legde ik niet goed aan, ik had geen goede beha, en ik wist niet hoe ik liggend moest voeden, dus de nachtvoedingen werden erg vermoeiend.
Blijkbaar ging het niet zo goed. Na een paar dagen merkte mijn man dat ik de pijn verbeet. Ik vraag me nog steeds af waarom ik niet eerder heb verteld dat ik pijn had. Hij belde gelijk een lactatiedeskundige en we konden een kwartier later terecht. Ze hielp ons geweldig. Ze heeft me nog een ontzettend dure nieuwe beha verkocht, me gewezen op borstvoeding.com, en we hebben nog veel contact gehad tot de kloven weg waren. En dat duurde wel een paar weken.

verhaal-360-3.jpgIn die tijd heb ik ook één keer een borstontsteking gehad. Tenminste dat denk ik. De koorts was er wel, maar verder had ik nergens last van.
Aangezien mijn dochter veel sliep, en ik veel meer tijd over had dan ik ooit had gedacht, heb ik toen deze hele site van onder tot boven doorgelezen. En me op van alles aangemeld via facebook en blogs. Ik kan me nu echt geen leven zonder borstvoeding meer voorstellen.
Als ik nergens last van had gehad, en dus zonder kloven weer aan het werk was gegaan. Was ik waarschijnlijk met 3 maanden gestopt met borstvoeding. Dan moest ik weer aan het werk, en ik had geen zin in kolven. Dat is nog steeds mijn minst favoriete onderdeel van borstvoeding geven. Een vriezervoorraad van een aantal maanden was dus niet aan mij besteed. Ik was altijd blij als ik drie voedingen in mijn vriezer had liggen.

Ik ben na een jaar met kolven gestopt. Mijn voorraad was twee dagen later op. Mijn dochter is bijna twee, en als het aan ons ligt, gaan we nog even door!

Marijke