Van niets voor mij tot maffia in vier jaar (deel II)

verhaal-345-2.jpgOktober 2013. In mijn hand een positieve zwangerschapstest. Niet meer verwacht, heel erg gewenst. We krijgen een derde kindje. Mijn tweede dochter drinkt nog bij mij en zal dit tot haar derde verjaardag met kerst vol overgave blijven doen. Hierna is het op. Helaas verleert ze het drinken daarna snel.
Al snel bedenken we dat het deze keer toch echt beter moet dan de vorige keren. Veel geleerd van vorige ervaringen komt er een uitgebreid geboorteplan met vele keuzes die niet volgens protocol zijn. Gelukkig kan de verloskundige zich bijna overal gelijk in vinden, verder kan ze zich er na onze uitleg in vinden of heeft ze naar ons toe goede argumenten om te heroverwegen en tot passend compromis te komen.
verhaal-345-1.jpgOp het gebied van voeding stond in het plan:
Mocht bijvoeding medisch strikt noodzakelijk zijn, gebeurt dit alleen in samenspraak met ouders.
* Eerste keuze in dit geval is versgekolfde melk van moeder. Bij voorkeur gegeven door middel van vingervoeden of cupvoeden.
* Tweede keuze is tijdens zwangerschap gekolfde melk welke in de vriezer ligt.
* Derde keuze is melk van de donormoeder. Er zijn twee moeders in de directe omgeving waar op korte termijn melk opgehaald kan worden.

Kunstvoeding is geen optie. Mocht een arts dit wel noodzakelijk vinden, kan dit aangegeven worden in gesprek met ouders en lactatiekundige IBCLC én kinderdiëtist Stefan Kleintjes die ons begeleidt in verband met zeer grote kans op allergie bij de baby.
Vrij duidelijk lijkt mij.

verhaal-345-3.jpgVerder stond er in het plan:
Van de kraamhulp verwachten wij geen borstvoedingsadvies. Bij problemen schakelen wij een door ons gekozen lactatiekundige in.
Met 30 weken zwanger kreeg ik de eerste serieuze weeën tijdens mijn werk. Stoppen dus. Maar met al twee kinderen om mij heen niet echt rustig. Met 34 weken had ik twee begrafenissen en twee bruiloften in drie dagen. Dat was de druppel en ik kwam op bed te liggen.

verhaal-345-4.jpgMet 35 weken was het in zoverre rustig dat ik het aandurfde om te gaan kolven. Ik lag nog steeds in bed en het kolven leverde 1 tot 2 ml moedermelk per keer op. Maar he, als ons mannetje te vroeg zou komen, had ik in ieder geval eigen voorraad. Met 38 weken en 6 dagen lag er zo’n 10/15ml klaar.
Na een zeer korte heftige thuisbevalling beviel ik die donderdagavond om 21:14 uur van een op het oog gezonde zoon. Apcar 9 10 10. Ondanks turbobevalling waarin hij het zwaar had, lag hij binnen een uur aan de borst en met 15 minuten had hij zijn zussen al ontmoet. Deze keer zouden we lekker thuis blijven. Genieten, geen ziekenhuisprotocollen, geen gedoe, alleen ons gezin en een kraamhulp die zich volgens afspraak voornamelijk op de oudere kinderen zou richten.

verhaal-345-5.jpgHelaas, het liep anders.
De verloskundige vroeg om een uur of elf na de eerste controles of zij zijn saturatie mocht meten. Het academisch ziekenhuis in de buurt deed een pilot om te kijken of ze kinderen met een hartafwijking er eerder uit konden pikken. Met ons geluk week de uitslag uiteraard af. Dit betekende ritje ambulance naar het ziekenhuis want dat schreef protocol voor de pilot voor… ik mocht niet mee met de ambulance, dus papa ging mee en de verloskundige met mij er achteraan. Ambulancepersoneel was verbolgen dat ze een gezonde baby moesten vervoeren. Of we wel beseften dat er iemand anders dood kon gaan omdat zij een onzinrit maakten.

Lees hier deel I Van niets voor mij tot maffia in vier jaar.

Natalie