Vertrouwen in je eigen lijf

verhaal-157.jpgVertrouwen in je eigen lijf staat naar mijn mening aan de basis van een succesvolle borstvoedingsperiode (samen met de steun van je dierbaren). Vertrouwen kan groeien door het lezen van ervaringen van andere borstvoedende vrouwen. Daarom wilde ik jullie mijn ervaringen niet onthouden.

Ik heb twee prachtige kinderen; Lieve van bijna drie en Julian van zeven maanden (ze hebben al eens eerder op de site gestaan). Julian krijgt nog steeds borstvoeding en Lieve heeft dat zestien maanden gehad. Toen ik in 2007 zes maanden zwanger was van Lieve had ik al geregeld natte plekken in mijn bed van mijn lekkende borsten. Lieve is thuis geboren, maar vlak na de bevalling moesten we voor de zekerheid nog naar het ziekenhuis. Daar ging ik de eerste keer kolven. Ik kreeg een pipet om de melk in te doen als ik klaar was. Alleen had ik wel een handvol van die pipetten nodig, zoveel kolfde ik er de eerste keer uit. De periode dat ik Lieve verder zelf gevoed heb, was een heerlijke tijd. Ik vond het ook erg jammer toen het voorbij was en heb menig traan gelaten.

Na een aantal maanden was ik weer zwanger en tijdens deze tweede zwangerschap merkte ik al dat het qua borstvoeding anders was. Ik had tijdens de zwangerschap geen lekkende borsten en op het moment dat ik Julian voor het eerst aanlegde hoorde ik hem nog niet ‘klokken’. Het duurde iets meer dan een dag voordat de voeding echt op gang kwam en toen kwam Julian enorm snel aan. Het liep weer goed. De dag nadat de kraamhulp weg was, kregen we helaas spruw. dat hebben we verholpen met bessensap.
Daarna twee keer een borstontsteking, mijn vorige ingezonden verhaal ging daarover. Het geven van borstvoeding vind ik geweldig. Het trotse gevoel dat mijn kinderen zo goed groeien op iets wat ik produceer, maar ook de wetenschap dat het zo gezond is. Ik merk wel dat op het moment dat er al een kindje rondloopt er iets meer schommelingen zijn in de hoeveelheid melk die ik heb. Gelukkig is mijn lieve vriend een geweldige steun als ik soms heel even onzeker ben.

Lieve is een lief behulpzaam meisje dat graag helpt haar broertje verzorgen en hem zelfs later – als ze groot is – zelf borstvoeding wil gaan geven. En Julian is een goedlachse, tevreden jongen. En ik? Ik ben een gelukkige, borstvoedende moeder.

Geschreven door Esther