Lactatiekundigen, laat je zien!

verhaal-336-1.jpgLactatiekundige, kraamverzorgende, moeder van vier kinderen. Mijn buurvrouw is het allemaal. Wat een geluk voor mij, om zoveel kennis en ervaring naast de deur te hebben. En om twee keer een zeer leerzame (en gezellige!) kraamweek met haar te mogen doorbrengen.
Wat is het fijn wanneer je al je vragen rondom borstvoeding kunt stellen aan iemand waarvan je weet dat ze de kennis in huis heeft. Iemand die je op weg helpt en laat zien dat borstvoeding niet alleen gezond is voor jou en je baby, maar ook een extra dimensie geeft aan je moederschap. Iemand die je na de eerste week ook nog eens om advies kan vragen naarmate je kindje ouder wordt en er weer nieuwe onzekerheden over de voeding ontstaan.

Hoe anders gaat het zo vaak. Op internetfora en facebookgroepen voor jonge ouders zie ik zoveel vragen over (borst)voeding voorbij komen. Dit onderwerp en slaapproblemen vormen 99% van alle vragen en discussies. En hoe vaak zie ik daarbij de opmerking dat je maar moet overgaan op flesvoeding. Dan zijn al jouw problemen en die van je kindje voorbij. Je zult geen borstontstekingen meer hebben, je kindje zal sneller groeien met minder voedingen en het zal ook nog eens sneller doorslapen. Als dat toch eens waar zou zijn…

verhaal-336-2.jpgIk vind het onvoorstelbaar hoe beperkt de kennis over borstvoeding is. Niet alleen onder de moeders zelf, maar ook bij de instanties die je als eerste raadpleegt. Als jonge moeder bespreek je snel je onzekerheden met je huisarts of het consultatiebureau. Als zij er niet uitkomen, ga je naar de kinderarts. Maar alledrie hebben ze naar alle waarschijnlijkheid slechts zijdelings ‘iets’ over borstvoeding gehoord of gelezen in hun jarenlange studietraject. Een goed advies kunnen ze eigenlijk niet geven, dus hoor je ook van hen vaak als oplossing ‘stap maar over op flesvoeding’.
Ik vind het zo jammer dat lactatiekunde nog lang niet bij iedereen vanzelfsprekend is, dat huisartsen zelden naar lactatiekundigen doorverwijzen, dat het een drempel blijkt te zijn voor veel jonge moeders om hen in te schakelen. Zoveel onzekerheden en problemen kunnen met een kleine tip of aanpassing worden verholpen, waarna de borstvoeding weer iets is om van te genieten.

Volgens mij zou het veel moeders zo helpen wanneer er in de eerste week standaard een lactatiekundige langskomt om mee te kijken en vragen te beantwoorden. Dat zou veel problemen voorkomen of snel oplossen. Het zou ook later tijdens de borstvoeding ervoor zorgen dat je minder snel stopt, maar toch nog even doorzet. En dát bij elkaar zorgt voor gezondere kindjes en moeders. Iets waar de gezondheidszorg en verzekeraars ook blij mee zijn, toch?

Ik wil bij deze graag een oproep doen aan alle lactatiekundigen om meer reclame te maken voor het vak, meer te lobbyen bij verzekeraars en overkoepelende gezondheidsinstanties, meer zichtbaar te zijn op de grote websites en social media voor jonge ouders. Zodat niet alleen ik, maar velen met mij een mooie start van het moederschap inclusief borstvoeding mogen ervaren.

Jonine