Borstvoeding Kado

verhaal-290-1.jpgBorstvoeding. Ik kreeg het niet kado. Aanleggen, aanleggen, aanleggen, ik had er een baan bij in mijn kraambed. Ik wilde zo graag en de kraamhulp hielp me. Mijn baby hielp me nog meer, met veel geduld hapte ze. Steeds weer, hap hap tot er eindelijk slok slok kwam.

Om meer zelfvertrouwen te krijgen bij mijn pril verworven hap-slok-aanleg-techniek, kreeg ik twee dagen extra kraamhulp en toen zij wegging, konden we het zelf. Inmiddels zijn we twee maanden verder en ik heb borstvoeden in alle vormen leren kennen.
Mijn borsten hebben elk een eigen willetje: rechts zegt: klant is koning en geeft naar vraag. Links is ondernemender: aanbod creëert vraag en is altijd bereid tot volle melk. Er was een periode van overproductie, waarbij de melk zo’n beetje uit dochters oortjes spoot. Verholpen door liggend voeden, tegen de zwaartekracht in.

Een korte periode van onderproductie, bij aanvang van de anticonceptiepil. Ik had wel braaf de pil gevraagd die niet van invloed zou zijn, maar die was dus wel van invloed. Eerst nagekolfd om de productie te stimuleren, maar dat stond me zo tegen, dus gestopt met de pil en nu vrijen we gewoon niet meer tot ze achttien is. Maar melk is er weer voldoende voor de kleine meid.

Toen dochter acht weken was, kreeg ze koorts. Hoewel ze al wat weekjes doorsliep, kwam ze opeens weer ‘s nachts. Terwijl ik haar zat te voeden, voelde haar hoofdje zo warm dat ik haar besloot te tempen. Niet goed. De volgende dag belandde ze in het ziekenhuis. Een nachtmerrie van onderzoeken, een pijnlijke speurtocht naar een bacterie. Ik mocht bij haar blijven. Dag en nacht, terwijl mijn meisje aan draden en infusen lag, een bleek bekkie in een klein bedje.
Als ze onvoldoende vocht binnen zou krijgen, zou ze ook nog een sonde moeten. Ze leed al zoveel, dat ik vroeg een kans te krijgen haar met voeden te geven wat ze nodig had. Ik legde een etmaal elke anderhalf uur aan, een borst per keer. Woog vooraf en achteraf, terwijl de hartmonitor biepte en het infuus drupte. Ze pakte, al was ze zwak. Als ze te moe was, kolfde ik en gaf mijn melk met een fles. En het ging goed, de weegschaal toonde het aan.

Dankbaar was ik, dat er steeds draadjes en infusen afgingen en niet meer bijkwamen. Mijn mokkeltje werd beter en weer kreeg weer roze appelwangen. Lekker weer naar huis!
Nu zitten we weer in rustig vaarwater. Ik leg aan, zittend, liggend. Rugby, madonna. Klapstoel, leunstoel, kussen of knie eronder. Er wordt geknord en gekird en twee grote babyblauwe ogen kijken me aan.

Borstvoeding, ik geef het graag kado.

Mariska