Ik mag luisteren naar mijn gevoel

verhaal-120-1.jpg
Mijn dochtertje Sara die bij mij drinkt. Op de ene foto net een maand, maar ze is nu alweer tien maanden. Tot voor kort was drinken aan de borst een van haar favoriete bezigheden, ze was daarin een echt natuurtalent! Ook ik was heel blij dat ik haar borstvoeding gaf. Al vanaf haar geboorte heeft ze moeite gehad met slapen. Menige nacht was de borst dan het enige wat ze wilde. Ze viel er heerlijk bij in slaap.

In het begin voelde ik me heel onzeker over onze in-slaap-val-methode. Volgens de boekjes is het niet de bedoeling dat baby’s aan de borst in slaap vallen. Dat moeten ze zelf doen en het liefst ook goed doorslapen. Ook dronk ze niet in een schema. Ze dronk wanneer ze wilde. Soms tien keer per dag, soms vijf keer en alles er tussen in. Soms ‘s nachts veel, om weer even bij te tanken van een drukke dag.

verhaal-120-2.jpgWat was ik blij dat ik op een gegeven moment borstvoeding.com ontdekte. Ineens voelde ik me gesteund door de verhalen van al die moeders, die het op hun eigen manier deden, die keken naar hun kind en luisterden naar de behoeftes van hun baby. Die zich niet druk maakten om wat er in de boekjes stond. Ik heb de site helemaal binnenstebuiten gekeerd en alles gelezen. En toen wist ik het zeker: ik mag luisteren naar mijn gevoel. Ik hoef mijn dochter geen uur te laten huilen zodat ze zelf in slaap valt. Ik mag haar voeden zoveel ze wil en zo vaak ze wil. En dat heb ik gedaan.

We hebben er beiden enorm van genoten, maar nu is het dan toch afgelopen. Sinds vorige week heeft ze er genoeg van. Ineens! Ik voedde haar nog zo’n zes keer per dag, ook ‘s nachts. Twee weken geleden ben ik voor het eerst weer gaan menstrueren, wat een dipje in de melkproductie veroorzaakte. En bij Sara kwamen de voortandjes door. Misschien dat het drinken voor haar een gedoe werd. Niet snel genoeg en anders door de tandjes. In ieder geval is ze er klaar mee, ze heeft geen enkele interesse meer in de borst. Gisteren probeerde ik nog even. Ze pakte mijn tepel, keek me aan en gaf me een stralende glimlach. Alsof ze wilde zeggen: ‘hé ja, die ken ik nog wel. Dat was gezellig, hè. Maar ik drink nu uit de beker’. Sinds ze niet meer bij me drinkt, slaapt ze ineens ook de hele nacht door zonder wakker worden.
Ze kan het nu alleen. Ze wil het nu alleen.

verhaal-120-3.jpgIk ben nu met de kolf aan het afbouwen. Het is goed zo. Ik wilde een jaar borstvoeding geven en eventueel langer, zolang Sara en ik er zin in hadden. Tien maanden is ook heel mooi, daar ben ik trots op. Wat mij betreft had het nog wel even mogen duren, heb er wel een traantje om gelaten, maar deze basis heb ik haar toch mooi kunnen geven!

Geschreven door Petra