Borstvoedingsmaffia

verhaal-174-1.jpgIk ben een echte voorstander van borstvoeding, of eerder, een fan van borstvoeding. Volgens een vriendinnetje ben ik zelfs van de borstvoedingsmaffia. Het klopt wel dat ik redelijk fel kan reageren op, in mijn ogen, rare dingen die hierover gezegd worden.

Als er bijvoorbeeld iemand vertelt dat de kleine last heeft van koemelkallergie, dan wil ik roepen: ‘dan moet je je baby ook geen koemelk geven’. Ik weet ook wel dat borstvoeding geven dat niet uit kan sluiten, maar toch… waarom willen mensen zo graag ‘gewoon de fles geven’ omdat borstvoeding ‘zo’n gedoe’ is.

verhaal-174-2.jpgPersoonlijk vind ik niks ‘gewoon’ aan een fles, en juist een ‘gedoe’: baby heeft honger en gaat huilen, mama gaat flesje klaarmaken, baby moet wachten en gaat nog harder huilen, fles is te warm, baby moet weer wachten en gaat nog harder huilen, baby is moe van huilen, maar mag eindelijk drinken, door vermoeidheid (van huilen) drinkt baby niet zo goed, melk koelt af, baby gaat weer huilen. Resultaat: moeder en kind zijn niet blij, tenminste, dat zou ik zijn als ik moeder of kind zou zijn in deze situatie. En dan heb ik het nog niet eens over de nachtvoeding. Ik zie mezelf al staan slapen bij de flessenwarmer…
Borstvoeding is toch veel gemakkelijker, de baby geeft een seintje, borst gaat uit de bh, in de baby en klaar is Kees.

Ik moet toegeven, het vraagt in het begin iets meer werk, maar dat heeft zich al snel terugverdiend, neem alleen al de hormonen die erbij vrijkomen; een natuurlijk slaap- en kalmeringsmiddel, krijg je er zomaar voor niets bij, wat is de natuur toch mooi.

verhaal-174-3.jpgOver de natuur gesproken. In het blad kraamtijd lees ik: ‘Je baby moet tot de leeftijd van drie maanden 25 microgram vitamine K per dag krijgen als je borstvoeding geeft. Als je kunstvoeding geeft is dit niet nodig’. ‘Ja’, denk ik dan sarcastisch, ‘want daar zit het al van nature in’. Alsof er iets natuurlijks aan is, en het klinkt bijna alsof borstvoeding niet volledig aan de behoefte van je baby voldoet, terwijl het toch echt beter is dan kunstvoeding. Het heet niet voor niets kunstvoeding, en dat is echt niet omdat het in zo’n mooie kunstzinnige verpakking zit, want borstvoeding is nog steeds het mooist verpakt, toch?!

Blijkbaar denkt niet iedereen hier zo over, in het blad BV lees ik met open mond de mening van een 42 jarige vader over het geven van borstvoeding in het openbaar: ‘ik wil het niet zien omdat ik het niet hygiënisch vind. Ik vind het ook vies als mijn eigen kinderen die borsten moeten zien.’ Huh2 is dit een man, een vader? Betekent dit dat zijn vrouw heel erg lelijke borsten heeft? Maar kom op, dan nog, als ze niet mooi zijn, zijn ze nog niet vies, en al helemaal niet onhygiënisch… of zou ze er de hele dag mee in de poep liggen roeren?

Echt waar, sommige mensen snap ik echt niet, maar zo zullen anderen mij misschien ook niet snappen. Toch blijf ik lekker bij mijn eigen standpunt: Borstvoeding? Daar word je toch blij van?!

Janneke