Borstvoeding in het openbaar

verhaal-38-monique.jpgEen van de redenen waarom in Nederland minder lang borstvoeding gegeven wordt, zou kunnen zijn: het taboe rond borstvoeding in het openbaar.

Ons land en meerdere westerse landen lijken erg tolerant met betrekking tot naakt. Vooral vrouwelijk bloot zien we als we links en rechts van ons kijken. Wanneer we op de bus staan te wachten zien we levensgrote billboards met daarop vrouwelijk schoon in een zeer minuscuul bh’tje of slipje gefotografeerd. Ook in tijdschriften zien we onze seksegenoten in pikante slipjes of soms zelfs zonder dat slipje. Dat tijdschrift staat gewoon open en bloot in de schappen van de supermarkt. Op de beeldbuis zien we met regelmaat van de klok een vrouw halfnaakt of geheel naakt voorbij wandelen. Wie na één uur ‘s nachts de televisie aanzet, ziet niets anders dan naakte vrouwen waarmee je zou kunnen bellen of een afspraakje zou kunnen maken.
Wanneer we in onze eigen omgeving om ons heen kijken, zien we laag gesneden shirts, korte naveltruitjes, korte rokje en veel spaghettibandjes. Zelfs voor meisjes van acht jaar is er een string te koop.

Tolerant dus, zou je zeggen. Toch ligt het iets gecompliceerder.
Voor vrouwelijk bloot in een film draait niemand zijn hoofd weg. Maar wanneer we ons buiten de deur begeven, kijken we stiekem. Als we zonder bovenstukje op het strand liggen is dat omdat we bruin willen worden zonder streepjes en niet omdat we bekeken willen worden. Mannen gluren vanachter hun zonnebrillen. Vrouwen gaan een ware concurrentiestrijd aan daar waar het uiterlijk vertoon betreft. We willen allemaal mooi en sexy zijn. Als we een laag shirt in een kroeg aan hebben mogen mannen kijken maar wanneer ze er te dicht bij komen en vervelende opmerkingen maken, kunnen ze een glas bier over hun hoofd heen verwachten.

En plotseling zit daar een vrouw die te midden van deze malle kermis haar borst ontbloot voor haar baby. Zij doet dat alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Baby heeft immers honger? Toch wat zijn nu de wetten? Mag je kijken, of mag dat niet? Verward kijken we in het rond want op dit punt hebben we de boot gemist. Hier hebben we niks over geleerd in onze opvoeding.
Baby zelf lijkt zich van al deze ophef niets aan te trekken. Hij duwt zijn neusje diep in de borst en kijkt zonder enige schaamte naar de vrouwelijke ronding.

    \t

  • Geschreven door Monique van Rijn (leidster LLL)