Borstvoeding en laproscopie

laproscopie1.jpgTijdens mijn zwangerschap kwam er tijdens een standaard echo naar voren dat ik een cyste had op mijn eierstok. Gezien de grootte ervan moest deze worden verwijderd. Na meerdere controles bij de gynaecoloog is besloten om na de bevalling pas deze te verwijderen. Met deze wetenschap ben ik actief op zoek gegaan naar informatie over borstvoeding in combinatie met een laproscopie.
Ik wilde ervoor zorgen dat ik borstvoeding kon blijven geven en de juiste begeleiding zou krijgen. Bij de intake voor anesthesie werd aangegeven dat ik 24 uur moest kolven en de moedermelk moest weggooien. Zo was het protocol werd verteld. Ik heb toen aangegeven dat dat naar mijn idee helemaal niet klopte omdat ik op Borstvoeding.com en uit andere bronnen inmiddels wist dat dit bijna nooit echt nodig is en zelfs na een keizersnede onder volledige narcose mama’s gelijk mogen voeden.
laproscopie2.jpgIk ben op zoek gegaan naar de lactatiekundige in het ziekenhuis om een afspraak te maken met haar voor een plan van aanpak. Ik wist dat er eentje was want haar kende ik nog van de borstvoedingsperiode van mijn tweede dochter! Wat een leuk toeval was dat. Ik heb met haar gesproken in het mama café waar ze maandelijks ook aanwezig is en zij gaf me de contactinformatie voor een afspraak in het ziekenhuis als de opnamedatum bekend was. Met haar heb ik samen met mijn man en uiteraard mijn dochtertje erbij een goed gesprek gehad.

We hebben nagedacht over voedingshoudingen want met een inmiddels enthousiaste hobbelende dreumes is voeden lastig als ik een wond zou hebben aan mijn buik. Samen hebben we nagedacht wat handig zou zijn, eerst maar even kijken hoe het zou gaan met mij en later mijn dochter laten brengen om te voeden. Bijvoorbeeld en gouden tip: een voedingskussen! Ook hebben we het gehad over het meenemen van een kolf, het huren van een elektrische kolf voor mocht het voeden echt niet lukken. Gelukkig had ik een behoorlijke voorraad moedermelk opgespaard voor het geval dat.

Zij heeft alles nagekeken en een collega ingeschakeld die op de dag van opname standby zou staan voor eventuele vragen voor bijvoorbeeld medicatie die extra gegeven zou kunnen worden.
Vlak voor de operatie zijn de verpleegkundigen ook nogmaals geïnformeerd dat ik mijn kind aan de borst voed en dat ik haar gelijk/zo snel mogelijk de borst wilde aanbieden nom te kunnen drinken. Dat was helemaal prima en ze vonden het prachtig!

Toen ik weer bij was uit narcose en op zaal kwam, heb ik zelf kunnen bellen naar mijn man. Ik had gelukkig niet zo veel pijn als verwacht en daarom hebben we besloten om de kleine ook gelijk maar mee te laten komen. Toen ze er eenmaal waren bleek de lactatiekundige inmiddels al naar huis maar de verpleegkundige kon prima mij helpen. Voedingskussen erbij gehaald en voilà! Zonder druk op mijn buik en daardoor ook geen extra pijn heel fijn mijn dochter kunnen voeden die natuurlijk helemaal blij was mama weer te zien. Tussen de slokken door werd ik overladen met kusjes, knuffels en de liefste lach.

laproscopie3.jpgNa thuiskomst heb ik haar met het voedingskussen goed kunnen voeden. Ik heb telefonisch nog contact gehad met de lactatiekundige om te bespreken hoe het ging en voor overleg over pijnstillers. Als het nodig was zou ze nog aan huis komen maar dit bleek niet nodig te zijn. De eerste paar dagen heeft mijn man de late voeding op zich genomen zodat ik kon bijslapen. Als het nodig was kolfde ik alleen de druk eraf als ik dan weer wakker was. Echt kolven lukte niet goed maar kolven was eigenlijk niet echt nodig, geen last van harde plekken en mijn borsten waren inmiddels al wat gewend.

Ik hoop dat ik met dit verhaal ook aan andere mama’s kan steunen en informeren. Borstvoeding kan prima samen met een operatieve ingreep. Er is veel mogelijk qua medicatie en borstvoeding en houdingen! Lactatiekundige hulp is er niet alleen voor ‘nieuwe’ moeders met pasgeborenen maar ook voor als je al langer je kindje voedt.

Renate

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen