Zo kan het ook!

verhaal-30a-marjan.jpgDirect bij opening van de verloskundigen praktijk Mami in Wezep, werd mij en mijn collega van de VBN gevraagd of we informatie van de VBN neer wilden leggen in de nieuwe praktijk. Wij waren beide al actief in Zwolle, waar we als contactpersonen informatieavonden organiseerden, die goed bezocht werden. Het aanbod in Zwolle aan informatie over borstvoeding werd echter steeds groter en kwam er ruimte om ook in Wezep onze brochures neer te leggen, te meer omdat Mami cliënten overnam van de verloskundigen in Zwolle.

Hier bleef het echter niet bij, we mochten ook hun wachtkamer gebruiken als we veel aanmeldingen voor onze borstvoedingsinformatieavonden kregen vanuit Wezep. Het liep niet direct storm, dus we kozen ervoor om de bijeenkomsten eerst in de huiskamer van mijn collega te organiseren. Alleen als het druk was, gebruikten we de wachtkamer van de praktijk. De verloskundigen nodigen echter hun cliënten actief uit en er kwamen steeds meer zwangeren naar de bijeenkomsten.
verhaal-30b-marjan.jpgToen mijn collega stopte met haar VBN-werk, heb ik besloten het alleen te gaan doen in Mami. Er komen elke twee maanden voldoende aanstaande moeders op de bijeenkomsten en extra pr-activiteiten zijn nog nooit nodig geweest. Ik heb kastruimte tot mijn beschikking, zodat ik niet elke keer alles hoef mee te nemen en ik kan de spullen van de verloskundigen gebruiken voor de koffie en thee. Er zijn voldoende stoelen om twintig zwangeren te ontvangen, het is zelfs al voorgekomen dat alle stoelen bezet waren! Er kunnen posters hangen van de VBN en ik deel de informatiefolder en een brochure over de bijeenkomsten uit aan alle zwangeren.

Er is regelmatig terugkoppeling over wat moeders tijdens de informatiebijeenkomsten over borstvoeding horen en wat de verloskundigen daar in de praktijk van terugzien. Ook de verloskundigen zelf hadden vragen waar we met elkaar over konden doorpraten. Bovendien mag ik binnenkort met hen mee naar een avond waar de huisartsen en verloskundigen van Wezep aanwezig zijn, om informatie te geven over borstvoeding. De huisartsen hebben echt behoefte aan meer achtergrondinformatie over problemen bij borstvoeding en zijn zich ervan bewust, dat ze te weinig weten over onder andere spruw en (dreigende) borstontsteking.

Petje af voor Myrna, Marije, Rineke, Manon en Margreet van de Verloskundigen Praktijk Mami in Wezep. Wat een samenwerking. Hier profiteren veel moeders met hun kinderen van, geweldig!

verhaal-30c-marjan.jpg
Marjan Horst-Zijderveld
Contactpersoon VBN