Waarom nou borstvoeding Coby?

Eigenlijk kun je beter vragen waarom nou niet? Iedereen moet natuurlijk zeggen dat het goed is voor jou als moeder en goed voor je kindje. Maar ja, waarom is het dan goed? En wat is er dan zo goed aan?
Op internet kun je de 101 redenen vinden waarom borstvoeding nou zo goed is. Maar ja, als je het- wel- of- niet, nog niet zo weet dan heb je waarschijnlijk niet zo heel veel zin om al die 101 redenen door te gaan lezen. Ik heb ze wel allemaal doorgelezen en nu weet ik waarom borstvoeding nou zo goed is.

Laat ik even lekker egoïstisch zijn en beginnen bij ons als ouders. De reden waarom het handig is voor papa is dat hij er ‘s nachts niet uit hoeft en soms de nachtvoedingen niet eens merkt. Wanneer je een beetje zeker bent van jezelf dan doe je de nachtvoeding gewoon lekker in bed en schuif je na de voeding je baby zo in het wiegje of je valt al voedend in slaap. Tegenwoordig hoef je niet altijd een luier te verschonen dus in principe hoef je je bed niet eens uit. Toen ik bezig was om uit te vogelen waarom het nu zo goed is voor mij als vrouw heb ik maar besloten om heel veel kinderen te krijgen zodat de ‘kans op’ heel klein wordt.

Risico’s van allerlei soorten van kanker en ziektes worden verkleind. Vlak na de bevalling krimpt de baarmoeder veel sneller door de borstvoeding. Door de borstvoeding komt het zogenaamde baby-ik-hou-van-jou-hormoon vrij. Dit zorgt ervoor dat de bonding met je kind goed en snel verloopt. En hoe zit het dan met de papa’s zul je je dan afvragen. Baby’s lijken op hun papa bij de geboorte, dat moet dan voor de bonding met papa zorgen. En nog een prettige bijkomstigheid. De luiers van de baby ruiken best goed op moedermelk. Veel vrouwen stoppen met de borstvoeding omdat ze hun eigen lijf weer terug willen. Ik zou juist zeggen, ga vooral door met de borstvoeding want door de borstvoeding krijg je weer sneller je oude figuur terug.

Van de 101 redenen zijn meer dan de helft ten gunste van de baby. Het varieert van het makkelijker loskomen van het meconium (eerste poep van de baby) tot een hoger IQ. Ook bij de baby wordt de kans op allerlei ziektes en allergieën verkleind. Wat me opviel is dat de bv de effectiviteit van de vaccins vergroot. Wat ik persoonlijk handig vind is dat je altijd borstvoeding kan geven, je kunt een baby nooit te dik maken met borstvoeding, je mag het dus altijd geven. Wanneer je baby verdrietig is of moe is en niet in slaap kan vallen doet een borst soms wonderen. Met de kunstvoeding zit je nogal snel aan je toegestane cc’tjes.

En na alle voordelen voor moeder en kind is het vooral ook gewoon heel erg handig. Wanneer er op een pak kunstvoeding staat ‘Verbeterde receptuur’ dan zou ik schrikken! Dat betekent dus dat het een maand eerder minder goed was.
Ze proberen ook altijd de moedermelk zo precies mogelijk na te maken, maar voor 100% gaat dat toch niet lukken. Breast blijft best. Geen gehannes met flessen, nieuwe spenen kopen, overstappen op een ander merk. Moedermelk is altijd op de juiste temperatuur en heeft de beste samenstelling voor je baby. Borstvoeding is ook gewoon goedkoper, het is gratis, maar ook niet helemaal. Maar met een paar goede voedingsbh’s, een kolfmachine en een doos zoogkompressen ben je er al bijna. En laten we even bij het begin beginnen. Die borsten zijn op de eerste plaats toch gewoon gemaakt voor borstvoeding?

Coby