Zou normaal moeten zijn

verhaal-315-1.jpgHai! Ik ben Laura en ben heel trots op mijn prestatie, ondanks dat ik vind dat dit gewoon normaal zou moeten zijn trouwens. Toch wil ik m’n verhaal van m’n allergische dochter graag met jullie delen.

Na twee jaar en vier maanden ben ik klaar met de borstvoeding! Van te voren dacht ik dat ik al heel blij zou zijn als ik drie maanden zou halen (ik werkte als voedingsdeskundige/diëtist voor een bekend kunstvoedingsmerk en had helemaal in m’n hoofd dat de borstvoedingsnorm daar normaal was). Al heel gauw bleek dat m’n dochter niet tegen koe- en geitenmelk kon. Papa en mama hebben ook redelijk wat voedselallergieen dus helaas is ze erfelijk belast. Als ik ook maar iets van koemelk at, kreeg zij meteen hele erge uitslag. Ook bleek dat als ik pinda en soja producten at dat zij daar zeer erge uitslag van kreeg. Rond haar eerste verjaardag ben ik gaan provoceren en heb ik haar alle dingen waar ze niet tegen kon één voor één gegeven en echt alle uitslag was er nog steeds. Ik had al heel gauw in m’n hoofd dat ik zo lang als nodig borstvoeding zou geven aan haar, want dat is toch veeel lekkerder dan die vreselijk vies smakende medische kunstvoeding voor allergieën. Dus dat gingen we doen!

Toen m’n dochter 14 maanden was, was ze wat ziekjes en verkouden. Toen ontdekte ze dat mama’s melk uit een flesje veel makkelijker was en toen wilde ze eigenlijk al niet meer bij mij drinken! Na een periode van frustratie en blijven proberen ben ik toch maar volledig gaan kolven, want dat moest ik toch al doen anders liep de melk terug. Ook s’nachts ging ik kolven, want ik kon het anders niet voorwerken. M’n dochter sliep toch nog niet door dus dat kon er ook nog wel bij. Maar na twee maanden ging ze af en toe doorslapen en ben ik gestopt met het nachtelijke kolven. Toen ze twee jaar en twee maanden was kolfde ik nog steeds vier keer per dag. Dit was goed voor bijna 500ml melk en vulde ik dan aan met water, want ze wilde niks anders dan mamamelk drinken.

Vanaf toen ben ik gaan afbouwen naar rijstemelk, ze had er eerst best moeite mee want het smaakte toch anders dan ze gewend was. Nu twee maanden later ben ik klaar! Het kolven was echt onderdeel van m’n leven geworden dus ik moest wel heel erg wennen aan al die tijd die ik over hield nu ik niet meer kolfde. Ze drinkt nu graag rijstemelk en water (vindt ze heerlijk!) en ze krijgt voldoende aanvulling voor haar calcium. Inmiddels kan ze een beetje soja en geitenmelk goed verdragen. Dus dat biedt weer mogelijkheden en maakt dus dat ik gemakkelijker kan stoppen.
Bij een volgend kind zou ik dit trouwens zo nog een keer doen of het kind nou allergische klachten heeft of niet.

Ik ben trots op wat ik gedaan heb voor m’n dochter en trots dat ik heb doorgezet ondanks veel ontmoedigende reacties van anderen en de vele onzekerheden die ik tegen ben gekomen.
Ik heb heel veel gehad aan jullie tips en artikelen en ook aan de verhalen van anderen op de website van Kenniscentrum Borstvoeding! Super bedankt!!

Hierbij de foto van haar allerlaatste mamamelkie.

Laura