Mijlpaal

verhaal-129.jpgMijn zoontje Mick is met 37 weken geboren via een keizersnede; hij kondigde zichzelf te vroeg aan. Hij was een pond te licht voor zijn 37 weken bovendien had hij een ernstige infectie bij de geboorte. Hij werd direct na de geboorte naar de afdeling neonatologie gebracht en in de couveuse gelegd. In de couveuse kreeg hij extra zuurstof, medicatie via 2 infusen, sondevoeding en heel veel onderzoeken. Zijn voetjes waren helemaal lek geprikt voor bloedafname en hij was ernstig verzwakt. Een slechte start dus en niet de beste omstandigheden om met borstvoeding te beginnen.

In het ziekenhuis was de eerste prioriteit dat hij voldoende eten zou binnen krijgen. Ik ben meteen begonnen met kolven en dat ging gelukkig heel erg goed. Hij kreeg zijn voeding de eerste dagen via sondevoeding en langzaam lukte het hem om steeds wat meer uit de fles te drinken. Aan de borst lukte niet goed, en aangezien het zo belangrijk was dat hij sterker zou worden hebben we ons daar helemaal niet druk om gemaakt. Na anderhalve week kon hij uit de fles een hele voeding drinken en mocht hij naar huis. We namen een heel klein, zwak jongetje mee.

Mick bleef te zwak om aan de borst te drinken. Het flesje kostte hem minder energie. Ik kolfde elke voeding en vervolgens kreeg hij een flesje. Dat had een paar voordelen. We konden de een poeder dat hij de eerste weken kreeg om extra aan te sterken makkelijk toevoegen aan de melk (Breast Milk Enhancer). Omdat hij zo licht was wisten we dat Mick waarschijnlijk vrij lang elke 3 uur zou moeten eten. Mijn partner kon met het flesje de late voeding doen waardoor ik wat meer slaap kreeg. Kolven kost namelijk best veel tijd en energie.

Kolven ging uitstekend. Natuurlijk af en toe een dip in de productie, en dan moest ik een paar dagen om de 2 uur kolven of 3 avonden clusterkolven, maar over het algemeen beende ik de kleine goed bij in wat hij nodig had. Kolven kost alleen wel heel veel extra tijd. Kolven, voeden, spullen wassen en steriliseren, en snel daarna weer hetzelfde ritme. Soms voelde ik me meer melkkoe dan moeder.

Toen ik een maandje terug weer aan het werk ging hebben we besloten dat we stress wilden vermijden en dat wanneer ik een dagje te weinig productie had, we gewoon kunstvoeding erbij zouden geven. Tot nu toe is dat nog maar 2 of 3 keer nodig geweest een beetje te geven, maar het haalt veel druk van mijn schouders. Het grappige is dat direct na dat besluit mijn productie fors toenamen; alsof de stress van ‘Hoe ga ik dit redden wanneer ik de hele dag op pad ben?’ de productie remde.

Mick is nu 12 weken oud en afgelopen week bereikten we een kleine mijlpaal. Vanaf de eerste dag heb ik Mick elke dag 1 keer aangelegd. Ik koos specifiek de momenten dat hij heel veel honger had, in de hoop dat hij dan makkelijker de borst zou accepteren. Vanaf een week of 3 snapte hij echt hoe het werkte en dronk hij een paar minuten slokjes. Maar het kostte hem te veel energie en hij viel veel te snel in slaap. Langzaam begon hij op de momenten dat ik hem aanlegde meer te drinken. Een paar slokjes werden veel slokjes en dat liep op tot een halve voeding, waarna hij nog een halve fles kreeg.

De mijlpaal was afgelopen week toen Mick met 12 weken voor het eerst een volledige voeding uit de borst dronk. Ik pakte gewoontegetrouw het fles na het voeden, maar hij wilde niets meer; hij was voldaan! Voor ons is dat het teken dat hij eindelijk op sterkte is; hij heeft eindelijk de kracht die hij zou moeten hebben en we zijn er superblij mee.

Ik werk fulltime en blijf voorlopig, totdat het niet meer relaxed voelt, kolven / fles geven. Zo kan ik ‘s avonds af en toe weg zijn, of een keer lekker wijn drinken bij het eten (gekolfde voeding kan ik weggooien en je kan de timing van het kolven aanpassen). Mijn partner doet de late voeding en ik de vroege en ik krijg mijn slaap. Het geeft me de vrijheid die ik prettig vindt, hoewel het natuurlijk nog steeds veel tijd kost.

Maar in het weekend en ‘s avonds is het gezellig en voelt het bijzonder om Mick de borst te geven. Het is nu dubbel genieten nu ik weet hoe sterk hij inmiddels is!

Flesvoeding wordt op veel sites afgeraden. Vanwege tepel-speenverwarring, omdat kolven minder lang volgehouden wordt en om nog een heleboel andere redenen. Soms heb je echter eenvoudigweg geen keuze, of voelt het beter om het anders te doen. Ik hoop met dit verhaal duidelijk te maken dat er vele wegen naar Rome leiden.

    \t

  • Geschreven door Norah