Mijn vrouw is mijn held! én waarom mannen hun partner moeten steunen en stimuleren

verhaal-113-1.jpgIn dit verhaal richt ik me naast de mannelijke volgers van @bvpuntcom tot alle aanstaande vaders in Nederland. Ik verzoek je om niet af te haken in de volgende inleidende alinea!

Voor zover ik het me kan herinneren was de keuze voor borstvoeding bij de geboorte van onze eerste dochter Nouk (2001) vanzelfsprekend. Dat was het echter niet meer toen Kay (mijn held) maar gewicht bleef verliezen. Tegen alle adviezen van ‘wijze’ mensen, inclusief mij, om haar heen in bleef ze doorgaan met borstvoeden. De eerste mijlpaal was zes weken, toen drie maanden, toen een half jaar, toen een jaar en uiteindelijk circa vier jaar.

Inmiddels geeft ze al negen jaar onafgebroken borstvoeding, natuurlijk niet meer aan onze eerste maar wél telkens vier jaar aan Nouk, Mik (2003), Sep (2005) en nu al weer één jaar aan Yip (2009). Als het bij vier kinderen blijft wordt het dus in totaliteit zo’n 13 jaar.
In het eerste halfjaar was ik niet de grootste supporter van de missie van mijn vrouw. En daar heb ik nu nog spijt van! Ik maakte me zorgen over haar gezondheid, bovendien was ik feitelijk niet op de hoogte van alle voordelen en krachten van borstvoeding. Inmiddels ben ik natuurlijk helemaal om en hoef ik haar helemaal niet meer openlijk te steunen, want het is de normaalste zaak van de wereld. Ze krijgt wél nog elk jaar op 27 april een-alweer-één-jaar-borstvoeding-kadootje.

Naast alle voordelen voor moeder en kind, die overal te lezen zijn, zijn er ook veel voordelen voor de vader. Ik ga in dit stukje niet in op de voordelen voor moeder en kind. Die zijn enorm! Maar daar kunnen anderen op @bvpuntcom veel meer over vertellen. Ik ga in dit stuk in op de voordelen voor de vader

  \t

 • Pick and place! De nachtelijke onderbrekingen beperken zich voor de vader tot het ‘pakken’ en ‘plaatsen’ aan de borst van het kind. Tussendoor eventjes knuffelen is natuurlijk een leuke bijkomstigheid. Maar je hebt niets te maken met koude keukenvloeren, flesbereidingen, temperatuurchecks en een baby die niet meer wil slapen!
 • \t

 • Failsafe! Met andere woorden: het kan niet fout gaan. Zolang je je vrouw niet vergeet, heb je alle voeding en top-vitaminen voor je kindje altijd bij de hand.
 • \t

 • Handsfree! Je vrouw doet het werk voor je, je hoeft dus niet uren per week met een fles in de hand te gaan zitten. Je kunt altijd handsfree Studio Sport kijken. Wees wel even zo lief om een kopje thee te zetten voor je vrouw!
 • \t

 • Maintenance! Onderzoek toont aan dat (langdurig) voeden de kans op verschillende vormen van kanker bij de moeder reduceert. Dit is natuurlijk ook een voordeel voor de vader, je moet er toch niet aan denken.
 • \t

 • Oeps! Er zijn ook nog voordelen die niet blogbaar zijn.

verhaal-113-3.jpg
Zijn er dan helemaal geen nadelen? Het lijkt in eerste instantie misschien een gemiste kans voor de vader om direct naar de geboorte een hechtere band op te bouwen met de baby, want het is wederom mama die voor de baby zorgt. Maar Yip en ik genieten meer van het knuffelen (huid tegen huid) in de draagdoek, dan van het zitten op de bank met een flesje in de hand.

Het is zo jammer dat (langdurig) voeden nog steeds niet vanzelfsprekend is. Ik vind het bizar dat moeders moeten vluchten naar het bezemhok om te kunnen kolven. Ik vind het ongekend dat moeders van terrassen worden gejaagd als ze aan het voeden zijn. Aangezien veel van deze regels worden bedacht door (ouderwetse) mannen in het bedrijfsleven, hoop ik dat wij moderne mannen daar verandering in gaan brengen.
Onderzoek onder een groep van honderd Britse vrouwen wijst aan dat driekwart van de vrouwen die worden gesteund door hun partner hun kind uitsluitend borstvoeding geven. Bij de vrouwen die hun echtgenoot niet aan hun zijde vinden is dit minder dan één op de tien. Mijn vrouw was gelukkig zo’n eigenwijze vrouw.

Borstvoeding heeft heel veel praktische voordelen voor vader, moeder en kind. Borstvoeding is het gezondste en natuurlijkste voor moeder en kind. Alleen míjn vrouw kan mijn kindjes dus het allerbeste bieden. Omdat mijn vrouw daarover geen seconde heeft getwijfeld en inmiddels al ruim 150.000 seconden borstvoeding heeft gegeven, is zij mijn held!

Steun en stimuleer jij je vrouw ook?
Groeten, Peter
@petergatzen -op twitter!