Borstvoeding is nu geen trauma meer

verhaal-369-1.jpgMijn oudste dochter, nu acht, kreeg slechts twee dagen borstvoeding. De allereerste keer in het ziekenhuis ging het al mis. Ik gaf aan dat het pijn bleef doen en kreeg te horen dat dit normaal was de eerste keer…
Daarna heb ik nog twee dagen elke twee uur gevoed terwijl de tranen over mijn wangen rolden van de pijn en ik mijn dochter eigenlijk niet meer op wilde pakken omdat er dan weer gevoed moest worden. Zij gaf op haar beurt veel over, voornamelijk bloed, viel af, bleef niet op temperatuur en werd wat geel.
Met pijn in mijn hart ben ik toen gestopt. Helaas kreeg ik op dat moment van de verloskundige te horen dat ik niet kon stoppen, dat ik het niet echt geprobeerd had en dat ik als moeder toch het beste voor mijn kind moest willen. En zo werd het een traumatische ervaring voor me waar ik liever niet meer aan dacht.

Bij mijn tweede dochter, nu zes, wilde ik het toch weer proberen! Nu ging het vijf dagen goed, toen waren beide borsten kapot. Ik moest gewoon doorgaan met voeden en zo begon het overgeven en het met pijn voeden weer. Ik heb daarna nog een week gekolfd, maar de productie liep al snel terug en zo ben ik na twee weken gestopt. Opnieuw met pijn in mijn hart en veel tranen. Het was me weer niet gelukt!

In februari werd mijn jongste dochter geboren en ook nu wilde ik toch graag weer borstvoeding geven. Ik koos dit keer voor een andere verloskundige en dat was mijn redding! Ook nu had ik na vier dagen aan beide kanten kloven. Maar ik mocht nu mijn eigen gevoel volgen en kon zo snel gaan kolven en pas weer aanleggen nadat het genezen was.

verhaal-369-2.jpgDoordat het nu niet zo vreselijk kapot was kon ik haar al heel snel weer aanleggen en de productie weer opvoeren. Na die keer heb ik nooit meer kloven gehad! Ondanks dat na acht weken bleek dat mijn dochtertje een koemelkallergie heeft en ik dus een koemelkvrij dieet moest volgen, krijgt ze nu na vier maanden nog steeds borstvoeding.

Zonder tranen, zonder pijn, zonder kloven. Met veel plezier, genietend van een bijzonder en intiem moment. Vooral als ze voldaan loslaat en naar me lacht.

Ik heb altijd het beste voor alle drie mijn dochters gewild, ik had alleen goede begeleiding en een beetje vertrouwen nodig! Zo is borstvoeding voor mij na acht jaar eindelijk geen traumatische ervaring meer maar juist een bijzonder cadeau van de natuur.

Sharon