Hoezo borstvoedingmaffia?

verhaal-102-1.jpgIedereen heeft het altijd maar over de borstvoedingmaffia maar ik merk toch echt het tegenovergestelde. Ik zal uitleggen waarom.

Gisteren werd hier de babydoos van F* bezorgd (dus dames, wanneer je geen zin hebt in een kadodoos over de vloer, gewoon niet open doen als de doos wordt bezorgd! hahaha). Maar goed de doos kwam dus gisteren en nieuwsgierig als ik ben heb ik hem direct open gemaakt.

Als eerste natuurlijk naar de gratis spulletje gekeken enne ja hoor naar mijn gevoel vooral gebaseerd op FV. Een pak opvolgmelk vanaf zes maanden, niet nodig, ik geef BV. Een pak met pyjama-papje met rijstebloem, kant-en-klaar dus gemaakt met 94% opvolgmelk zoals op het pakje stond, ook niet nodig dus. Dan een toetje van opvolgmelk, ook niet nodig. Wat wel een handig iets was is een kinderkoekendoosje, een potje crème, luiers en vele kortingsbonnen. Dat is dan wel misschien te gebruiken.
Ik blader even de tijdschriften door en zie vooral heeeeeel veel reclame voor opvolgmelk, flesvoeding, papjes etc. etc.

verhaal-102-2.jpgOok kom ik verhalen tegen van vrouwen waarbij de BV niet goed liep, te weinig melk hadden (toch apart zoveel verhalen hierover terwijl maar 2% van de vrouwen echt geen BV kunnen geven), drama drama drama dus. Ik besluit even te gaan tellen en kom uit op acht! reclames voor opvolgmelk/flesvoeding/papjes, vier reclames voor potjesvoeding, drie verhalen over drama BV-ervaringen. Daar tegenover staat wel geteld één verhaal van een moeder waarin even kort wordt gezegd dat haar zoontje voeding krijgt volgens Rapley, verdere uitleg ontbreekt.

Verder staat in twee verhalen dat de kids BV krijgen. En that’s it! Ook nog drie kortingsbonnen voor papjes, potjesvoeding en opvolgmelk. Sterker nog, de opvolgmelk zou gratis zijn wanneer je de streepjescode opstuurt, je krijgt het aankoopbedrag dan teruggestort. Nou mijn melk is ook gratis!!! enne kost veel minder moeite hahaha!

Hier hebben we ook al andere gratis babydozen gehad trouwens. Tja nogal actieve aanvragers in onze omgeving, jippie not, worden nu steeds suf gebeld voor reclames en marktonderzoeken over… juist: potjes en kv en hierbij is het eigenlijk precies eender. Pakken rijstebloem die maar houdbaar zijn totdat Mees 4,5 maand is, rijstebloem is bijvoeding en laat het WHO nou net adviseren dit pas vanaf zes maanden te doen. Hetzelfde geldt voor de bijgeleverde potjesvoeding. Beetje vreemd vind je niet, zeker nu het overal wordt geadviseerd niet voor zes maanden te bijvoeden. Maar ja, wanneer je vanaf vier maanden gaat voeden spek je twee maanden extra de portemonnee en de salarissen van de potjes- en flesvoedinggiganten. Ook proefsachets flesvoeding zit er bij. Of speentjes en dan bedoel ik niet alleen maar fopspenen maar ook speentjes voor de fles.

verhaal-102-3.jpgEn echt het is niet alleen maar bij deze reclame-dozen zo. Kijk maar eens naar de tv. Je ziet toch veeeeel meer reclames voor FV, opvolgmelk etc dan voor BV. Potjesvoeding etc. wordt de hemel ingeprezen. Maar mooi niet dat er wordt gezegd dat je net zo goed vers kan geven. En dan heb ik het niet eens over Rapley oid, want of je pureert of niet moet je helemaal zelf weten. Ook wat potjes geven natuurlijk, maar het wordt zo eigenlijk als het ware als normaal gepresenteerd om potjes te gaan geven. Dat vind ik echt wat vreemd eigenlijk.

En kijk eens in de supermarkt. Hele schappen vol met FV. Maar wanneer je zoogcompressen zoekt grijp je vaak mis want daar wordt blijkbaar maar weinig van per keer ingekocht.
Zelfs op het CB wordt de groei van de kleintjes gestaafd aan de groei van een kindje met FV. Als BV-mama krijg je de eerste maanden te horen dat je kleine veel te hard groeit, vervolgens krijg je met een maand of vijf te horen dat je kindje langzaam groeit en te weinig heeft aan je melk en dat je dus vooral moet gaan bijvoeden. Onzin! Een kindje dat FV krijgt groeit geleidelijk. Een kindje dat BV krijgt groeit in het begin harder en daarna minder snel. Wanneer je de curve voor een FV-kindje dan gaat vergelijken met de curve van een BV-kindje dan is dat dus heel anders. Maar nee, bij het CB is de curve voor FV-kids de norm. Heel raar! Vind dat ze gewoon twee grafieken zouden moeten gebruiken eigenlijk. En dan nog… ieder kindje ontwikkelt en groeit op het eigen tempo, maar ach dat is een andere discussie.

Ook de adviezen zijn bij ons CB vooral FV-gerelateerd. Zo moeten kids een bepaald schema volgen, daarna steeds minder BV gaan krijgen en al helemaal niet ‘s nachts! Is een kind te dik, dan komt het door de vele keren BV, is een kind te dun, dan heb je te weinig voeding, is een kindje uit zijn doen, dan heeft hij een vast schema nodig, is het kindje ‘s nachts verdrietig dan heeft het de eerste weken honger en daarna stelt het zich aan en moet je het vooral laten liggen. Belachelijk!

verhaal-102-4.jpgSteeds minder wordt er BV gegeven in Nederland, zeker de groep die zes maanden of langer voedt wordt steeds kleiner. Nou ik vind het zo gek niet hoor. Je moet heel erg stevig in je schoenen staan om door te gaan met voeden, je voelt je bijna een outsider! Want mensen om je heen zien ook die reclames, horen ook de verhalen over te weinig voedingsstoffen en weet ik wat. En zodra je kindje eventjes huilt of je hebt het over dat hij de laatste tijd minder goed slaapt dan hup krijgt de BV weer de schuld.

Ik heb niets tegen FV, echt niet, soms kan het niet anders. Maar ik word echt giftig van de term BV-maffia. Wanneer je als moeder zijnde zegt BV te geven krijg je gelijk een dikke stempel op je kont ten teken dat je van de maffia bent. Of op z’n minst een geiten-wollen-sokken-type. Alsof je je continu moet verantwoorden waarom je BV geeft en geen FV ‘want dat is toch zoveel makkelijker’. Waarom? BV is de normaalste zaak van de wereld, hoe werden vroeger kindjes gevoed toen er nog geen FV was… juist!

Laatst vertelde een lief vriendinnetje mij dat ze de bij een grootwinkelbedrijf er was uitgezet omdat ze daar haar zoontje voedde. Heel discreet onder een doek zodat er geen enkel stukje blote borst zichtbaar was. Het was zogezegd aanstootgevend. Wat, aanstootgevend? Ik durf te wedden dat er in de clips op TMF of MTV veeeeeeeel meer bloot te zien is.
Erg raar vind ik. De WHO adviseert om twee jaar BV te geven waarbij de eerste zes maanden volledige BV zonder bijvoeding. Je wordt als BV-mama soms echt op de proef gesteld vind ik.
Maar snap het wel, BV is blijkbaar commercieel niet aantrekkelijk genoeg. Misschien toch eens nadenken over een BV-vriendelijke inhoud van een babydoos. Wat dacht je van een setje zoogcompressen, een clipje voor je BH zodat je weet bij welke borst je gebleven bent, een borstvoedingsarmband, een kortingsbon voor een mooie draagdoek of een voedingsBH. Zo moeilijk is dat toch niet?

Nou weetje… Ik geef borstvoeding en daar ben ik maar wat trots op.
Karin, moeder van Mees