Tijdens mijn zwangerschap heb ik te maken gekregen met bekkeninstabiliteit. Dat begon ongeveer toen ik 15 weken zwanger was. De klachten zijn helaas niet verdwenen na mijn zwangerschap. Hierdoor kan ik niet goed voor mijn kinderen zorgen. Mijn man moest vaak vrij nemen van werk om de zorg op zich te nemen. Bekkeninstabiliteit kan ervoor zorgen dat ik sneller moe word, vooral als ik langdurig in dezelfde positie sta, zit of lig. Daarnaast herstel ik ook nog langzamer van vermoeidheid en pijn. Een uurtje winkelen kan er al voor zorgen dat ik de volgende dag meer pijn heb dan gewoonlijk. Bij het start van een bepalende beweging, zoals bij het opstaan uit een stoel, ervaar ik pijn. Deze pijn wordt startpijn genoemd.
De pijnklachten kunnen zich op de volgende plaatsen voordoen:
*Op / rond het schaambeen
*In de liezen en de onderbuik
*Op de heupen
*In de onderrug
*Rond het stuitje
*Aan de zijkant en achterkant van de linker bovenbeen
Behandeling
Inmiddels ben ik onder behandeling bij een massagetherapeut. Hierdoor wordt de pijnklachten minder. Daarnaast doe ik lichte oefeningen om de stevigheid een beetje terug te krijgen.
Borstvoeding
Mijn jongste dochter is tien maanden. Ik heb haar vanaf het begin borstvoeding gegeven. Het gaat heel goed met de borstvoeding en zij doet het heel goed. Wanneer zij aan de borst ligt, ga ik ook rusten en dat geeft me veel ontspanning.
Hierdoor worden mijn klachten minder. Alleen zij komt nog steeds ‘s nachts voor de voeding. Hierdoor kan ik minder tot rust komen.
Mijn dochter drinkt alleen live en weigert de flesvoeding of afgekolfde melk. Verder eet ze fruit en groentehapjes en is zij een vrolijke kindje.
Arbo-arts
Doordat ik te maken heb met bekkeninstabiliteit en de klachten nog niet weg zijn, kan ik helaas nog niet volledig aan het werk. Ik werk een paar uur per week en dat doe ik vooral vanuit thuis. Ik ben blij dat mijn werkgever mij deze mogelijkheid geeft om dit te doen. Hierdoor kan ik mijn eigen uren indelen wanneer ik vind dat ik minder pijn heb. Ook ben ik van plan om de komende tijd mijn uren uit te bereiden.
Bovendien ben ik met de re-integratie traject bezig en ik word begeleid door de arbo-arts.
Van mijn begeleidende arbo-arts kreeg ik het advies om te stoppen met de borstvoeding. Volgens hem kan het beste voor mij zijn om mijn dochter geen borstvoeding meer te geven. Hij vindt dat het mij te veel energie kost en hierdoor gaat mijn herstel niet snel vooruit. Hij geeft aan dat door de borstvoeding mijn lichaam veel energie nodig heeft en dat ik daarom zo moe ben.
Zijn advies volg ik niet. Het is mijn eigen keus om om te stoppen met de borstvoeding. Ook vind ik dat veel terug krijg doordat ik mijn dochter nog steeds borstvoeding geef. Ik krijg veel liefde terug en dat doe ik mij goed. Bovendien vind ik het raar dat ik zo’n advies heb gekregen. Dat is iets persoonlijks.