Aapjes kijken

verhaal-54a-marjolein.jpgIk zit op een bankje in de dierentuin. Het zonnetje schijnt en het is een heerlijke nazomerdag. Vanaf het bankje heb ik uitzicht op het ‘apeneiland’. Mijn dochtertje Yara ligt bij mij te drinken en ik kijk af en toe naar de apen, maar het meeste naar mijn meisje dat tevreden aan het drinken is, zich niet bewust van de aapjes of mensen om haar heen.

Een paar meter verder staat een meisje van een jaar of vier met haar moeder. Haar moeder vertelt haar van alles over de apen. Ik hoor haar vertellen hoe de babyaapjes voor een lange tijd dicht bij hun moeder blijven, gedragen worden op de buik of op de rug van de moederaap en melk drinken bij hun mama. Het meisje kijkt even naar de aapjes en dan naar mij en Yara, naar hoe ze ligt te drinken en hoe ze me vasthoudt. Ik glimlach en vraag me af wat haar meer boeit, de aapjes of m’n dochter en ik, terwijl haar moeder onverstoorbaar doorgaat te vertellen over de aapjes.

verhaal-54b-marjolein.jpgYara is klaar met drinken. Ik pak mijn draagdoek en knoop Yara in de doek op mijn buik. Zo ligt ze het liefst als ze net gedronken heeft en het tijd is om te slapen. Ze legt haar hoofd tegen mijn borst en zo knuffelen we samen nog even voor ze in slaap valt. Ik wieg zachtjes heen en weer en geniet van het mollige babylijfje tegen mij aan.
Het meisje trekt aan de jas van haar moeder en wijst naar mij. ‘Kijk mama, die mevrouw doet alles net zoals de aapjes!’ Haar moeder kijkt naar mij, ik knik terug, kijk naar het meisje en glimlach.

Die glimlach is de hele dag niet meer van mijn gezicht af geweest. Want die apenmama’s, die doen het lang zo slecht nog niet. En dat meisje gaf mij onbedoeld een enorm compliment.

______________________________________

Wisten jullie dat het van 12 – 18 november International Babywearing Week is? Het was Nederland (en Vlaanderen) bijna ontgaan, maar nu we het weten gaan we meedoen!

Op zondag 16 november komt er een grote draagdoekwandeling over de Utrechtse grachten. Ben jij een draagfan? Wandel dan mee, leer andere dragers en draagfans kennen, en inspireer anderen tot dragen! Neem om het zo kleurrijk mogelijk maken vooral ook je etnische dragers mee. Podeagi’s, mei-tai’s, rebozo’s, amautik’s, onbuhimo’s, kanga’s, manta’s, we willen ze allemaal graag zien en laten zien!

Na de tocht is het heerlijk uitpuffen en ervaringen uitwisselen in café Hofman.

Marjolein