Kijk hoe Laura leert eten

Cathelijne van den Bercken

laura1.jpgLaura is de dochter van Cathelijne van den Bercken (1971) en Theo van Andel (1969). Laura is geboren op 27 augustus 2008 met een slokdarmafwijking: oesophagusatresie met fistel van trachea naar maag. Een afsluiting in de slokdarm waarbij er wel een aansluiting met de luchtpijp is vanuit de slokdarm. Deze aanlegstoornis ontstaat in de eerste zes weken van de ontwikkeling van het ongeboren kind, doordat de splitsing van de latere luchtpijp en slokdarm, die tot dan toe één kanaal vormen, verkeerd verloopt. Lees verder en bekijk de de prachtige filmpjes die Cathelijne maakte van Laura’s eet-ontdekkingstocht.

Inhoudsopgave

Bekijk hier de filmpjes Operatie Laura is zes maanden Over de ouders van Laura

Bekijk hier de filmpjes

Laura eet appelmoes [6 maanden]

Laura eet appelmoes from Laura eet… on Vimeo.

Laura’s menu [6 – 7 maanden]

Laura’s menu from Laura eet… on Vimeo.

Laura eet banaan [6,5 maand]

Laura eet banaan from Laura eet… on Vimeo.

Douwe en Laura eten samen een boterham [resp. 9 en 8 maanden]

Douwe en Laura eten samen een boterham from Laura eet… on Vimeo.

Laura eet geraspte appel [8 maanden]

Laura eet geraspte appel from Laura eet… on Vimeo.

Laura eet moestuinhapje [9 maanden]

Laura eet moestuinhapje from Laura eet… on Vimeo.

Laura eet kersen [9 maanden]

Laura eet kersen from Laura eet… on Vimeo.

Laura eet spaghetti con ragú [10 maanden]

Laura eet spaghetti con ragú from Laura eet… on Vimeo.

Laura eet spruitjes [14 maanden]

Laura eet spruitjes from Laura eet… on Vimeo.

Laura eet mais [20 maanden]

Laura eet mais from Laura eet… on Vimeo.

Operatie

De tweede dag na haar geboorte is Laura succesvol geopereerd. Bij Laura was er een aansluiting met de luchtpijp, zodat er voldoende weefsel was om de twee delen van de slokdarm direct aan elkaar te bevestigen. Via een sonde kreeg ze na de operatie mijn afgekolfde moedermelk. Na twee weken mocht ze aangelegd worden en sindsdien verloopt de borstvoeding goed. Omdat de slokdarm onderbroken is geweest, kan het zijn dat de transportfuncties van het bovenste en onderste gedeelte niet goed op elkaar afgestemd zijn en kunnen ze elkaar zelfs tegenwerken. Bij het geven van vast voedsel wordt geadviseerd om dit fijn te malen, zeker in het eerste jaar, en pas langzaam aan wat grover voedsel aan te bieden. Die aparte transportfunctie van de beide slokdarmdelen blijft eigenlijk het hele leven bestaan, maar geeft op den duur nauwelijks klachten. Soms kan er plotseling een voedingsbrok blijven steken in het gebied van de naad. Stukjes wortel, stukjes appel en worst zijn hiervoor berucht en moeten soms onder narcose worden verwijderd middels een kijkoperatie. Hierbij wordt de voedselbrok weggezogen of doorgeduwd naar de maag. Het algemeen geldend advies is dat het het beste is om haar zo lang mogelijk borstvoeding te geven en in ieder geval tot haar eerste verjaardag alleen fijngemalen voedsel te geven als ze daaraan toe is. Laura maakt van begin af aan kennis met veel verschillende ingrediënten en gerechten omdat iedereen uit de moestuin volop groente en fruit eet vanaf mei tot ver in de winter.

Laura is zes maanden

Toen Laura zes maanden was zijn we begonnen met het aanbieden van fruit en groente in stukjes. Laura eet de stukjes zelf op, bekijkt ze en stopt ze netjes in d’r mond om er vervolgens op te gaan kauwen en het door te slikken. We maken regelmatig filmpjes en we hopen dat deze inspiratie zullen zijn voor andere ouders en verzorgers om vaste voeding herkenbaar en volgens het principe van ‘zelluf doen’ te introduceren.

Over de ouders van Laura

Wij hebben allebei een eigen bedrijf. Theo bouwt sinds 2001 velomobielen (gestroomlijnde ligfietsen) en Cathelijne is sinds 2001 freelance grafisch vormgever. In 2007 heeft Cathelijne met twee vrienden in eigen beheer het boek De smaak van verlangen, verhalen en droomrecepten uit bezet Nederlands-Indië uitgebracht. Na veel publiciteit is de eerste druk binnen drie maanden uitverkocht. Tot de geboorte van Laura organiseert Cathelijne voor de afwisseling in de zomermaanden luxe picknicks van vijf gangen menu’s, ambachtelijk met de hand vers gemaakt. Na de geboorte van Laura besluit Cathelijne om te stoppen met de luxe picnicks en om iets nieuws te beginnen en maakt ze nu handgemaakte kinderdekens, spreien, poncho’s en mutsjes in het bedrijf Latika. Zo geeft ze wollen dekens, gehaakte kleedjes en allerlei lapjes weer een nieuw leven.

Lees ook

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen