Zelf heeft ze drie weken borstvoeding gehad. Liefdevol en enigszins verlangend kijkt ze hoe ik haar kleine broertje voed. ‘Was ik nog maar zo klein’, verzucht ze, ‘dan mocht ik ook nog lekker aan de borst drinken’.
Mirjam, mijn stiefdochter is een geweldige grote zus voor mijn zoontje. Ze doet hem in bad, wandelt met hem, past op hem, corrigeert hem liefdevol maar consequent en houdt vreselijk veel van hem. Een van de weinige dingen die ze hem niet kan bieden is de borst.
Ze weet voor een twaalfjarige heel veel over borstvoeding. Stukken meer dan ik wist op haar leeftijd. Zo ontdekte ik pas toen ik een half jaar zwanger was dat er meer dan één gaatje in een tepel zit. Mirjam heeft haar kennis laatst gedeeld met haar klasgenoten met een mooie spreekbeurt over ‘de baby’.
Geen gekweel over roze en blauwe truitjes, speentjes, mooie wiegjes en flesjes geven. Nee, Mirjam weet waar ze het over heeft. Ze heeft met behulp van de informatie op borstvoeding.com een prachtige power point presentatie in elkaar gezet. Mooie foto’s van borstvoedende moeders maakten het af. Alle kinderen in haar klas waren getuige van haar promotie van borstvoeding. Ik citeer:
‘Waarom borstvoeding.
De meeste ouders kiezen voor borstvoeding. Omdat borstvoeding het meest natuurlijke is. In moedermelk zitten veel antistoffen. Daarom zijn baby’s die borstvoeding krijgen minder vaak ziek… en: …een kindje dat goed is aangelegd en goed drinkt, hóór je drinken en slikken. Hij heeft bolle wangetjes en je ziet zijn kaakjes bewegen. Je ziet dat hij zijn mond vol melk zuigt en dat hij dat doorslikt. En dan weer zuigt en doorslikt. Binnen enkele minuten kan een geoefend kind een flinke slok drinken.’
Mirjams’ klasgenoten waren lovend over de spreekbeurt. Er werden vragen gesteld en misverstanden opgehelderd.
Een enkeling had nog nooit van borstvoeden gehoord. Deze klasgenoot dacht dat je een baby alleen maar met een fles kon voeden, want ze had nog nooit een baby gezien die borstvoeding kreeg. Een ander vroeg zich af waarom er kunstvoeding gemaakt wordt omdat alle vrouwen borsten hebben en dus borstvoeding kunnen geven.
En weer een ander zei: ‘Als mijn kleine zusje vroeger huilde, dan gaf mijn moeder haar een fopspeen.’
Mirjam kon uitleggen dat moedermelk het meest natuurlijke voedsel is en dat de borst er ook is om je kindje te troosten. Maar op de vraag waarom er kunstvoeding wordt geproduceerd, moest zij het antwoord schuldig blijven.
Later als ze zelf een baby krijgt, wil zij haar kinderen precies zo voeden en opvoeden zoals wij het doen. Ze heeft er al menig felle discussie opzitten, niet alleen met haar leeftijdsgenoten, maar ook met ervaren moeders. Over je kind nooit laten huilen, het dragen in een draagdoek, over voeden op verzoek en langer borstvoeding geven.
Deze zaken zijn voor haar vanzelfsprekend en daarvan wil ze anderen ook overtuigen.
Lieve moeder in de dop. Twaalf jaar oud en nu al voorvechtster van het geven borstvoeding en natuurlijk ouderschap. Ik ben zo trots op haar.