Wat stop ik in mijn mond? Wat geef ik mijn kinderen te eten? Steeds meer mensen zetten hun vraagtekens bij wat ze nou eten en drinken. Diverse organisaties springen daar graag op in. Een foodperceptieonderzoek van Panelwizard in opdracht van een grote zuivelfabrikant laat wat cijfers zien: 76% van de Nederlanders vindt het onduidelijk welke toevoegingen en verborgen ingrediënten er in hun eten en drinken zitten. 56% Maakt zich zorgen over onnatuurlijke en gemodificeerde toevoegingen. De ingrediëntenlijst bestuderen is een gedoe. De taal verstaan is een vak apart. Raw foods, superfoods, granola of havermout, E-nummers en zoetstoffen. Wat kies je?
Teun van de Keuken en zijn Raad van Elf (van de Keuringsdienst van Waarde) onderzoekt ook graag wat we allemaal naar binnen werken. Hoeveel bospaddenstoelen zitten er bijvoorbeeld in bospaddenstoelensoep, vragen zij zich af.
En als dat nog niet voldoende bewustzijn heeft opgeleverd, is er altijd wel een personal trainer die om de hoek komt kijken. Hoe fit ben je eigenlijk? Welke sapkuur past bij jou? Doe mee met Cross-Fit, een bootcamp of een op ‘maat‘ gemaakt schema om jou in je bikini te krijgen deze zomer.
Het gekke is…. Als het om borstvoeding gaat, is iedereen in rep en roer. Want er is veel onduidelijkheid over de voedingsstoffen in moedermelk. Is moedermelk nog wel voedzaam genoeg na een jaar (Ja natuurlijk!)? Moet je echt zo vaak voeden (Ja natuurlijk, zo vaak als je kindje en jij het willen!)? Maar slaapt je kindje dan niet door (Nee en dat is ook heel normaal!)? Hoe natuurlijk en zuiver wil je het hebben; moedermelk uit een borst, een mens, een zoogdier! Wat geef ik mijn kind dan precies uit mijn borst?
Veel mensen beseffen niet hoe ideaal moedermelk is samengesteld. Ze verdiepen zich er niet in en laten zich graag tevreden stellen door de reclame van de kunstvoedingsindustrie.
Maar wordt de tekst op een pak kunstvoeding kritisch gelezen? Met een mooi praatje en een blije baby laten consumenten zich overhalen door de fabrikant. Fabrikanten spelen slim in op de onzekerheid van ouders door een uitgebreide ingrediëntenlijst op het pak poeder te vermelden.
Zelden wordt er gevraagd: wat geef ik mijn kind nou precies? Kunstvoeding, zo vertelt de website, bevat het ingrediënt melkvet, samen met ongeveer 44 andere ingrediënten. Daarnaast bevat het de vertrouwde voedingsstoffen zoals de vitamines C en D. Deze vitamines ondersteunen de weerstand van je kind.
Laten we het eens vergelijken met moedermelk en de juiste tekst op een pak kunstvoeding zetten. Hierbij mijn voorstel:
Moedermelk bevat minimaal 234 ingrediënten. Borstvoeding is altijd afgestemd op de specifieke behoefte van je kind of kinderen. Perfect op temperatuur, ideaal om mee te nemen (vooral wanneer het live gegeven wordt). Het mag dan misschien geen ingrediëntendeclaratie hebben, maar het is altijd superieur aan een pak dood poeder met wat toevoegingen.‘¨Moedermelk is het meest volwaardige voedsel dat er bestaat. Zijn je kinderen ziek of verkouden? De antilichamen die de ziekte bestrijden worden doorgegeven via de moedermelk aan je kind. Borstvoeding past zich aan bij het weer. Is het warm? Moedermelk wordt wateriger en dorstlessender. Borstvoeding beschermt tegen overgewicht, waarschijnlijk door een goed afgestemd proces van vraag en aanbod. Naast dat ijzer uit moedermelk makkelijk wordt opgenomen, bevat het ook voldoende vetten, vitaminen, mineralen, calorieën en honderden andere voedingsstoffen, is het precies wat je kindje nodig heeft. Daar kan geen chia-zaad tegenop! Borstvoeding is ook meer dan functionele voeding, het is voedsel voor de ziel. Het is een contactmoment, een rustmoment, een troostmoment en een geluksmoment. En voor jou als moeder? Het beschermt jou tegen allerlei ziekten of verkleint de kans daarop.
Goed idee als we deze vermelding verplicht zouden stellen?
- Verder lezen? Wat zit er in moedermelk en wat in kunstmatige zuigelingenvoeding?
- Reageren? Dat kan op de Facebookpagina van Kenniscentrum Borstvoeding