Beter de moedermelk van een rokende moeder dan geen moedermelk

roken1.jpgJe voornemen was goed; áls je zwanger raakt, stop je natuurlijk direct met roken. Je blijkt in blijde verwachting. Je kunt je geluk niet op. Maar je poging te stoppen met roken zie je in rook opgaan. Ben je nu gedoemd te mislukken als moeder? Natuurlijk niet! Een kindje krijgen is een leuke, verwachtingsvolle, maar ook spannende tijd. Je bent geen loser als het je nu nog even niet lukt om te stoppen met roken.
Ook voor jouw kindje geldt: beter borstvoeding van een rokende moeder dan helemaal geen borstvoeding. Wees er echter wel op bedacht dat roken niet alleen een negatief effect heeft op je eigen gezondheid, maar ook op de productie van de moedermelk en de kwaliteit van de melk, en daarmee dus ook op je kindje.

De problemen waar je tegenaan kunt lopen

Roken vermindert de melkproductie, doordat roken het prolactinegehalte verlaagt. Maar of dat honderd procent zeker ook zo is, wordt door anderen weer betwijfelt. Het mechanisme, de interactie tussen sigarettenrook en het prolactinegehalte is nog niet duidelijk. Daarnaast heeft de nicotine een negatieve invloed op je toeschietreflex omdat nicotine je vaten vernauwt. De oxytocine die de toeschietreflex veroorzaakt, zorgt dan wel voor een vaatverwijding. Maar de nicotine werkt dat dan weer tegen.
Onderzoek toont aan dat de gewichtstoename van baby’s die borstvoeding krijgen van rokende moeders, in de eerste maanden achterblijft in vergelijking met baby’s van moeders die geen sigaretten roken. Er is ook een verband aangetoond tussen het langdurig huilen van een baby en het roken van de moeder, mogelijk als gevolg van darmkrampjes. Verder kan een baby last krijgen van misselijkheid, overgeven en diarree.
Ondanks dat onderzoek aantoont dat deze klachten vaker voorkomen bij baby’s van rokende moeders, hoeft het niet zo te zijn dat jouw kindje er last van krijgt. De kans is groter wanneer je rookt, maar ook baby’s van niet-rokende moeders kunnen deze klachten hebben.

Waarom dan toch beter moedermelk van een rokende moeder dan helemaal geen moedermelk?

Onderzoek toont weliswaar aan dat baby’s van rokende moeders in het eerste jaar een grotere kans hebben op luchtweginfecties vergeleken met baby’s van niet-rokende moeders die zich ook aan de borst voeden. Toch heeft een baby van een rokende moeder die moedermelk krijgt nog steeds minder kans op een luchtweginfectie dan een baby van een rokende moeder die kunstvoeding te drinken krijgt.

De hoeveelheid nicotine beperken die je kindje binnen krijgt

roken3.jpgDe hoeveelheid nicotine die je baby binnenkrijgt, kan niet worden afgemeten aan het nicotinegehalte in zijn urine. Je zou denken: hoe meer je rookt, hoe hoger het nicotinegehalte in de moedermelk en dus hoe hoger het nicotinegehalte in het bloed van je baby en dus in zijn urine. Maar dit blijkt dus niet uit onderzoek.
Nicotine stapelt zich op in moedermelk en bereikt concentraties die hoger zijn als de concentratie in je bloed. De tijd die de nicotine nodig heeft om uit de moedermelk te verdwijnen, dat is de halfwaardetijd, is 97 minuten, plus of min 20 minuten; dit blijkt uit een kleine studie. Dat is anderhalf uur. Nicotine wordt overigens niet gemakkelijk uit het maagdarmkanaal van de baby opgenomen en verdwijnt voor een deel vrij snel uit het lichaam van de baby.
Andere stoffen uit sigarettenrook, zoals nitraten en nitrieten komen ook in de moedermelk, maar het kankerverwekkende nitrosamine wordt echter weer niet in moedermelk aangetroffen.

‘Over borstvoeding heb ik nooit een minuut getwijfeld, die innige momenten met je kindje samen, zou ik voor geen goud willen missen. Al mag ik dan hebben gerookt tijdens mijn zwangerschappen en tijdens het geven van de borstvoeding, beide dochters hebben een goede basis binnen gekregen de eerste maanden en dat neemt niemand ze meer af.’
Irene, moeder van twee dochters en zwanger van nummer drie

Tips om de invloed van het roken op je baby te verminderen

roken2.jpg

    \t

  • Rook direct na het voeden, zodat er zoveel mogelijk tijd zit tussen het roken en de volgende borstvoeding. Wanneer je anderhalf uur voorafgaand aan een voedingsmoment niet rookt, zal het nicotinegehalte in de melk tot een minimum dalen. De hoeveelheid nicotine die je kindje binnen krijgt heb je dus letterlijk zelf in de hand.
  • \t

  • Rook nooit in de nabijheid van je kindje, en rook niet binnen in huis, maar altijd buiten het huis en niet onder een open raam of voor een open deur. Zorg er ook voor dat er niemand in huis rookt.
  • \t

  • Gebruik nicotinepleisters, misschien lukt het je dan om minder te roken. De nicotine uit de pleisters bereikt de moedermelk beduidend minder dan de nicotine uit de sigarettenrook.
  • \t

  • Wil je stoppen met roken in de periode dat je borstvoeding geeft, neem dan nicotinepleisters en bouw het stoppen op die manier geleidelijk af. Als je abrupt stopt, kan je baby namelijk last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals verstoring van het slaappatroon, irritaties en hoofdpijn.

‘Ik heb nooit twijfels gehad of ik wel of geen borstvoeding zou gaan geven. Ik was er van overtuigd dat het hoe dan ook beter voor mijn kinderen was dan geen borstvoeding geven.’
Mieke, lactatiekundige IBCLC en moeder van drie zonen

Bron en Lees ook

Met medewerking van

  • Femke van de Ven

Copyright 2018

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen