De verontrustende berichten die onlangs in de pers verschenen over het gebruik van de draagdoek vinden hun oorsprong in een waarschuwing van de Amerikaanse overheid. Deze geeft aan dat bij bepaalde babydragers verstikkingsgevaar bestaat. Het betreft de zogenaamde babybags, babytas, draagzak of buideldrager. Deze bags, tassen of zakken zijn soms zelfs gewatteerd en de baby kan in een gevaarlijke houding diep wegzakken. Slechte luchtventilatie kan ook een probleem vormen. De Amerikaanse firma Infantino riep daarom 1 miljoen stuks SlingRider & Wendy Bellissimo Slings terug.
Helaas is het Engelse ‘sling’ in het Nederlands verkeerd vertaald naar draagdoek. Hierdoor zijn grote misverstanden ontstaan en denk je als consument dat het over draagdoeken gaat terwijl het over draagzakken gaat. De waarschuwing van de Amerikaanse overheid heeft echter alleen
betrekking op draagzakken.
Dragen is gezond!
Een draagdoek is een volledig veilig draagsysteem, waarin je de baby met een gerust hart dichtbij je kunt dragen. De enige overeenkomst tussen een draagdoek en draagzak is dat je je kindje dráágt, voor de rest zijn het twee volkomen verschillende systemen.
Dragen in een draagdoek is heel goed voor de ontwikkeling van de baby, zowel fysiek als mentaal. Vanuit een veilige plek, dichtbij de hartslag en vertrouwde geur kan een baby zich vol vertrouwen ontwikkelen. Het geeft een goede, ergonomische ontwikkeling van heupjes, rug- en nekspieren.
Vanaf dag één tot een maand of drie draag je de baby in de foetus- of kikkerhouding, met opgetrokken beentjes ín de draagdoek en vanaf drie maanden wanneer de heupontwikkeling verder is, met de beentjes uít de draagdoek.
Gedragen worden en dragen is goed voor de aanmaak van oxytocine en de algehele tevredenheid van de baby en de ouder. Baby’s, en ook huilbaby’s, huilen minder, bewezen in allerlei onderzoeken, en hebben minder last van krampjes en reflux. Je hebt je handen vrij voor je andere kinderen en dagelijkse bezigheden. Je kunt snel en adequaat op de behoefte van de baby reageren en de draagdoek is het perfecte hulpmiddel bij borstvoeding. Je kunt zeer discreet en ten alle tijde voeden, waardoor je flexibeler bent en het voor vrouwen gemakkelijker is om langer te blijven voeden, wat de algehele volksgezondheid volledig ten goede komt. Lees hier over alle voordelen van de draagdoek.
Gelukkig rectificeren nogal wat kranten hun eerdere publicatie, zodat mensen niet verkeerd geïnformeerd dreigen te worden en daardoor alle voordelen van de draagdoek mis zouden lopen. Zie Draagdoek onterecht in diskrediet, waarin Kay Poelen van ByKay en Draagdoek.nl geciteerd wordt.
Be aware of your baby!
Wees je altijd bewust van je baby! Niet alleen in een draagdoek, maar in elke situatie, dat is een algemeen veiligheidsvoorschrift. Wanneer de baby bijvoorbeeld in bed ligt of wanneer hij op de grond speelt, zorg je ook dat je leefomgeving veilig is, dat er geen touwtjes zijn waarin de baby zich kan verstrengelen, of knikkers of andere kleine onderdelen op de grond die een gevaar voor de baby zouden kunnen zijn. In de auto zorg je dat het autostoeltje goed bevestigd is en je zorgt thuis dat hij niet mijn zijn vingers in het stopcontact kan zitten. Je bent als ouder altijd verantwoordelijk voor het welzijn van je kind. Voor het gebruik van een draagdoek geldt: volg de instructie, lees de veiligheidsvoorschriften en volg deze op. Zorg ervoor dat de baby vrijuit kan ademen en controleer regelmatig of de draagdoek nog goed zit. Wanneer je onderstaande punten in acht neemt is het bij je dragen in een draagdoek, de meest veilige denkbare plek voor je baby!
Veiligheidsvoorschriften
- De baby draag je bij voorkeur verticaal en symmetrisch, je kan een kusje geven op het hoofd.
- Leg een baby niet in zo’n liggende houding, zodat de kin geheel op de borst komt te rusten. Bij kleine baby’s onder de vier maanden en bij prematuren zou deze houding namelijk problemen kúnnen geven, wanneer zij nog niet sterk genoeg zijn om hun hoofdje weg te draaien wanneer er een belemmering in de luchtstroom zou zijn.
- Het hoofdje moet altijd hoger liggen dan de rest van het lijf.
- De knietjes zijn in de ideale houding hoger dan de billetjes.
- Controleer of de baby het niet te warm heeft, zo nodig koeler kleden.
- Zorg dat de draagdoek voldoende strak omgebonden is, zodat de baby niet in een voor hem ongemakkelijke positie weg kan zakken, met de kin strak op de borst. Bij het omknopen hoef je geen ruimte te ‘reserveren’ voor je baby. Controleer regelmatig of de stof nog goed uitgespreid is en correct zit.
- Gedragen baby’s ontwikkelen sneller hun rug- en nekspieren. Totdat de nekspieren sterk genoeg zijn ondersteun je deze met de stof en een slapende baby leg je met het hoofdje ín de schouderband, zodat het gehele hoofdje in deze totaal ontspannende situatie ondersteund is.
- Controleer of je draagdoek is gemaakt van 100% katoen en dus van ademende materialen, bij voorkeur gecertificeerd met het ökotex-100 keurmerk.
- Denk na voordat je gaat koken, strijken, sporten of andere activiteiten welke een gevaar voor je baby op zouden kunnen leveren. Bij strijken of koken draag je je baby bijvoorbeeld op je rug of heup, met voldoende afstand van de warmtebron, andere activiteiten voer je niet uit met een draagdoek om. Wij raden het af om te fietsen met een kind in de draagdoek.
- Wees je bewust van je baby!
Contact
Draagdoek.nl wil niet alleen informeren, maar uiteraard ook eventuele vragen van verontruste ouders beantwoorden. Draagdoek.nl en ByKay zijn per mail bereikbaar of telefonisch op kantooruren op 024 7519530.
Lees ook
- Draagzak is echt geen draagdoek
- Draagzakken in het nieuws
- Veiligheidswaarschuwing Infantino draagzakken
- Draagdoeken voor moeders en kindjes
- Cardiorespiratory Stability of Premature and Term Infants Carried in Infant Slings
Waltraud Stening, Patrizia Nitsch, Gernot Wassmer and Bernhard Roth
Pediatrics 2002;110;879-883 DOI: 10.1542/peds.110.5.879